Voor veel weggebruikers zijn ze de schrik van de zondagochtend. Mamils (‘middle-aged-men-in-lycra’), wielertoeristen in pelotonnetjes. Uit onderzoek blijkt dat deze categorie in een paar jaar tijd bij een record aantal ongelukken betrokken is.

Het aantal wielrenners dat op de Spoedeisende Hulp belandt is in vier jaar meer dan verdubbeld. In 2014 belandden er meer dan 5.000 wielrenners na een ongeluk op de eerste hulp. In 2010 waren dit er nog 2.000. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. 

Gebroken sleutelbenen

Omdat de racefietsers vaak met meer dan 40 kilometer per uur over de weg scheuren, zijn de klappen hard. Dit leidt vaak tot ernstig letsel. De wielrenners belanden in het ziekenhuis met gebroken sleutelbenen, ingeklapte longen of zelfs hersenschade. 

Doordat racefietsers vaak ernstig letsel oplopen hebben ze de koppositie ingenomen wanneer het gaat om de medische kosten van sportblessures. De behandeling van een gevallen wielrenner kost gemiddeld 2.900 euro. Daarmee zijn wielerongevallen een van de duurste sportblessures die op de Spoedeisende Hulp worden behandeld.  

40+

VeiligheidNL constateert dat met name mannen van veertig jaar en ouder op de eerste hulp belanden. Veel mannen van deze leeftijd stappen graag op fiets en racen dikwijls met meer dan 40 kilometer per uur over de weg. Juist deze leeftijdsgroep is kwetsbaar omdat een val vaak veel meer impact heeft dan op jongere leeftijd.  

EenVandaag fietst zondagochtend mee met de Toerclub Abcoude en noteert de gevaren tijdens hun rondje Ronde Hoep. Fietscoach Theo Heuzen van Slimmer Fietsen vertelt over de grootste problemen met het toenemende aantal wielrenners op de weg.

Ook spreken we met spoedeisendehulparts Ruud Stelder van Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Hij behandelt meerdere keren per week de, soms ernstige, gevolgen van een valpartij. 

Journalisten Mirjam van Zuidam, Nina van Hattum en Jikke Westerink deden onderzoek naar dit onderwerp.

Lees ook