Het aantal overvallen op juweliers is fors gedaald. Eind 2010, begin 2011 waren juweliers nog veelvuldig slachtoffer van diefstal en geweld. In de eerste helft van dit jaar werd dat aantal meer dan gehalveerd, tot 28.

De juweliers wijten de terugloop vooral aan de inzet van politie en justitie. Het publiceren van foto's van eventuele verdachten op televisie en internet mag wat hen betreft vaker gebeuren. Zo was dat zeer succesvol bij de opsporing van de overvallers van de Haagse juwelier Ruud Stratman die in april bij een overval op zijn zaak om het leven kwam.

"Eigenlijk ben je gestoord als je een juwelier overvalt. De pakkans is groter dan zestig procent." Dat stelt woordvoerder Theo Vermeulen van de Federatie Goud en Zilver. Luister hier naar het interview:

Dat de politie verregaande maatregelen neemt om overvallers van juweliers te pakken, blijkt uit deze reportage van EenVandaag, van drie maanden geleden. De centrale vraag: Hoe ver mogen politie en justitie gaan in de opsporing van overvallers?