Steeds meer zwangere vrouwen en nieuwe moeders melden zich bij het College voor de Rechten van de Mens omdat zij zich gediscrimineerd voelen. Het college kreeg in 2017 een recordaantal meldingen van discriminatie binnen, waar 35 procent van de gevallen betrekking had op zwangerschappen.

Veel van de meldingen komen van vrouwen waarvan de arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd omdat ze zwanger zijn. Volgens Adriana van Dooijeweert, voorzitter van College voor de Rechten van de Mens komt de stijging van de meldingen doordat het onderwerp bespreekbaar is gemaakt. “Na de instelling van het meldpunt Zwangerschapsdiscriminatie vorig jaar hebben we een recordaantal meldingen gehad”, verklaart Dooijeweert. “De eerste paar weken kregen we 800 meldingen binnen en het blijft doorgaan. Het is kennelijk gaan leven en mensen zijn er meer over gaan nadenken.”

Cijfers Discriminatiemonitor 2017

Ontslag van zwangere vrouwen is per wet verboden

In de wet gelijke behandeling staat in Artikel 1 ‘dat er geen onderscheid gemaakt mag worden op basis van geslacht.’ En daaronder valt ook zwangerschap, bevalling, moederschap. Toch hebben voornamelijk vrouwen het idee dat het ouderschap ze een slechtere positie op de arbeidsmarkt zal bezorgen, dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Dooijeweert: “Vrouwen die meldingen maken hebben het gevoel dat zij, bij het terugkomen op werk na een zwangerschap, minder werk krijgen aangeboden door hun werkgever. Dit omdat werkgevers vaak denken dat nieuwe moeders met slaapgebrek beter kunnen terugvallen naar een lager functieniveau. Maar je hoort ook verhalen dat de vrouwen in hun eigen tijd moeten kolven en hiervoor dus verlof moeten opnemen. Het is kortom lang niet altijd volgens de wet.”

Funest voor de kansen van vrouwen

De vrouwen worden volgens Dooijeweert belemmerd om aan werk te komen of om door te blijven werken. “Het is funest voor de kansen van vrouwen op de arbeidsmarkt en de positie van de vrouw. Dit kan echt niet meer in Nederland.”

KIJK & LEES OOK

Friese bejaarden willen van zwanger personeel af

De discussie rondom zwangerschapsdiscriminatie keert vaker terug.In de jaren tachtig eisten de bejaarden van een Fries bejaardentehuis dat zwangere verzorgsters werden ontslagen, maar ook toen al was het ontslaan van zwangere werknemers per wet verboden.

In 1979 werden namelijk alle vormen van discriminatie tegenover vrouwen afgeschaft door de invoering van het CEDAW-Verdrag. In 1988 werd deze wet toegepast in Nederland toen een zwangere vrouw uit Nijmegen haar ontslag aanvocht en won.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.