Nederland heeft de grootste dichtheid aan vakantieparken van Europa. En jaarlijks komen er nieuwe bij. Maar driekwart van de vakantieparken in Nederland is nauwelijks in staat om te voldoen aan de eisen van de modern recreant. Dat zegt Joep Thönissen, oud-directeur van de Recron, de belangenbehartiger voor bedrijven in het toerisme en de recreatie. Grootschalige verloedering van deze toeristenoorden ligt op de loer.

Resort voor expats of woonwijk voor senioren

Thönissen pleit voor een beëindigingsfonds zoals eerder gebeurde bij de overcapaciteit in de landbouw en de visserij. Maar wat doen we met overbodige parken als er geen vakantieganger meer komt? Door heel het land ontstaan er initiatieven voor een tweede leven: van een resort voor hoogopgeleide expats tot een woonwijk voor senioren.

Er zijn tussen de 2000 tot 2500 parken in Nederland. “Zo’n vijftien tot twintig procent van de vakantieparken doet het goed”, zegt Thönissen die als zelfstandig adviseur de overheid bijstaat. “Een grote middengroep stagneert en heeft moeite met vernieuwen en in tien tot twintig procent van de parken zit totaal geen perspectief meer.”

De vakantieganger is verwend: voor de prijs van een weekje vakantiepark kan hij ook een all-in reis boeken naar Griekenland of Turkije. De moderne toerist eist ook meer luxe. Om bij de tijd te blijven zouden vakantiehuizen iedere vijf tot tien jaar compleet vernieuwd moeten worden. Veel eigenaren hebben daar geen geld voor – ook al omdat de bezettingsgraad laag is door de moordende concurrentie.

Rietgedekte villa’s voor senioren

Johan Janzen, eigenaar van Citta Romana, een luxe park met rietgedekte villa’s in Hellevoetsluis wil er een wijk voor senioren van maken. De provincie Zuid-Holland is bezig met een onderzoek naar vakantieparken. Als dit rapport dit najaar uitkomt wil de gemeente een beslissing nemen over het plan.

In het luxe ogende park op de Zuid-Hollandse eilanden verblijven nu veel tijdelijke werknemers uit de Rotterdamse haven. Maar eenderde van z’n omzet komt uit toerisme. Er zijn in Hellevoetsluis te veel vakantiehuizen gebouwd. Toch lukt het nog om de bezettingsgraad hoog te houden. “Maar we willen wel dat het goed blijft gaan”, zegt Janzen.

Hij betoogt dat hij met zijn nieuwe plan drie problemen oplost. “De vakantievilla's die lastig te verhuren zijn door een overvloed aan vakantiehuisjes in Nederland, worden weer bewoond”, zegt hij. “Het tekort aan ouderenhuisvesting in Hellevoetsluis en omgeving wordt in één keer opgelost. En de ouderen die verhuizen, laten woningen achter voor gezinnen die nu maar moeilijk aan een huis komen.”

Verpauperd park moet expatwijk worden

Martin Bos is sinds kort mede-eigenaar van het verpauperde chaletpark De Rooye Asch in het Brabantse Handel. Hij wil er een milieuvriendelijk park van maken voor hoogopgeleide expats die in Eindhoven werken. De stad kampt met een tekort aan woningen voor deze doelgroep. Eind deze maand neemt de gemeenteraad van Gemert een besluit over de plannen.

Chaletpark De Rooye Asch in Handel, Brabant

Tien jaar geleden was De Rooye Asch nog een florerend park, maar nu heeft de verloedering toegeslagen. Op het terrein staan ook afgebrande chalets. “We willen voor kwaliteit gaan en het park een duurzame nieuwe toekomst geven. Zo zijn we uitgekomen op woningen voor expats waar in de regio veel belangstelling voor is. Er moeten 275 huizen komen. Wij gaan ook zorgen voor het poetsen van de huizen en het onderhoud van de tuinen”, zegt Bos. En de energie voor de woningen komt van een veld met zonnepanelen die ook in het park komt.

Handel ligt op een half uur rijden van Eindhoven waar de expats – hoogopgeleide techneuten uit India, Pakistan en China - werken. “Ze vinden hier rust. Deze mensen zijn ook gewend om afstanden te rijden. Dan is een retourtje Handel peanuts.”

Versoepeling van de regels

Als eigenaar moet je een lange adem hebben om een park te kunnen veranderen. Recreatie-expert Thönissen vindt dat gemeenten hun regels zouden moeten versoepelen. Grootste moeilijkheid is het veranderen van het bestemmingsplan van recreatiefunctie in woonfunctie. “Voor een forse herstructurering moeten ondernemers soms met drie tot vier colleges van B&W praten voordat er na jaren een vergunning is. Dat is voor veel ondernemers te laat.”

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is bezig met een actie-agenda vakantieparken. Eind dit jaar gaat een brief naar de Kamer.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.