Een messenverbod voor jongeren, een boete of strafrechtelijke vervolging voor ouders? Burgemeesters bedenken maatregelen om de steekincidenten onder minderjarigen in hun gemeenten in te dammen. Politievakbond ACP wil een landelijk, eenduidig beleid.

Bestaande maatregelen als een lokaal messenverbod, preventief fouilleren en een grotere rol voor ouders moeten ervoor zorgen dat jongeren niet meer met steekwapens rondlopen, zegt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid tegen De Telegraaf.

Landelijk messenverbod voor minderjarigen

Hij reageert op de oproep van de burgemeesters van de gemeenten Nissewaard en Ridderkerk, die een landelijk messenverbod eisen voor minderjarigen. Beide burgemeesters kregen in de afgelopen maanden te maken met steekincidenten in hun gemeenten, waarbij minderjarigen betrokken waren.

'Ouders, waar zijn jullie? Ga opvoeden!', tweette burgemeester Charlie Aptroot van Zoetermeer na een nacht meelopen met de politie, waarbij een kind met een vlindermes werd aangehouden. Hij vindt dat ouders strafrechtelijk verantwoordelijk moeten worden gesteld voor het gedrag van hun kinderen.

Boete voor ouders

Ook burgemeester Aboutaleb van Rotterdam denkt na over maatregelen. Hij wil ouders een boete van 2.500 euro opleggen als hun kind voor de tweede keer wordt opgepakt met een mes op zak.

De burgemeesters worden in hun zorgen bijgestaan door politievakbond ACP. Ook zij maken zich ernstig zorgen om de steekincidenten onder minderjarigen.

'Het mag niet geaccepteerd worden'

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp spreekt van een groot maatschappelijk thema. "Het is een zorgelijke ontwikkeling die zijn intrede heeft gedaan, en ook nog eens heel snel. Het was misschien al aanwezig zonder dat we het in gaten hadden. Maar het mag niet geaccepteerd worden. We moeten er echt iets aan doen."

Opvoeding en de ouders verantwoordelijk stellen is een logische aanpak, stelt hij. "Een boete van 2.500 euro opleggen aan ouders kan helpen, maar ik weet niet of het alleen opvoeden is. Jongeren vinden het of stoer om een mes bij zich te dragen, of ze zijn juist bang en hebben een mes om zich te verdedigen. Die groepen kun je niet over één kam scheren. "

Lees ook

Totaal messenverbod

Hij vindt daarom dat de aanpak zich moet richten op de oorzaak van het probleem. "Gasten die stoer doen en een mes dragen om een bepaalde positie te verwerven zijn de aanjagers. Jongeren die bang zijn maak je het juist nog moeilijker door te zeggen dat je geen messen mag dragen."

De politievakbond is voorstander van een totaal messenverbod. "Mensen moeten niet met wapens op straat lopen, maar messen zijn gewoon legaal verkrijgbaar in de winkels, dus kunnen we er lastig op handhaven. Het enige wat we kunnen doen is nagaan waarom iemand een mes bij zich draagt."

Lees ook

Preventief fouilleren

Ook preventief fouilleren ligt gevoelig. Privacy en etnisch profileren liggen op de loer. Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft al aangegeven niets te voelen voor preventief fouilleren, tot ergenis van Van de Kamp. "Je moet algemeen geldend beleid hebben, anders is het voor politie buitengewoon ingewikkeld."

"Je ziet tegenwoordig dat het tijdstip van mes-incidenten met minderjarigen niet meer uitmaakt. Er gaat geen dag voorbij dat collega's hiermee te maken krijgen. Ik hoor graag van gemeenten die niet preventief willen fouilleren hoe ze het probleem dan denken op te lossen."

Bekijk hier de tv-reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.