Zet je maar schrap, want er schijnt een muggenplaag onze kant op te komen. De regen na een periode van warm en broeierig weer zijn namelijk de ideale omstandigheden voor muggen om eitjes te leggen. Wat kun je doen om te voorkomen dat je helemaal lekgeprikt wordt? 

1. Voorkom stilstaand water

Muggen leggen hun eitjes in water. Je kunt ze dus niet blijer maken dan door bakken, teiltjes of gieters met stilstaand water in je tuin te zetten. Vrouwtjesmuggen zijn hier dol op en zullen hun eitjes er achterlaten. Een tijdje later zal haar kroost je opzoeken om je lek te prikken.

2. Smeer je in met anti-muggenmiddel.

Let op: vrijwel alle producten met citronella zijn zinloos. Dus citronella kaarsen of olie zal geen mug tegenhouden. Het enige dat echt helpt is DEET, en dan het liefst in een concentratie van 40%.

3. Doe gerust je licht aan

Het is een fabeltje dat muggen afkomen op licht. Ze komen af op je lichaamsgeur. Wel of niet je lamp laten branden met het raam open, maakt dus niet uit. En met de lamp aan is het natuurlijk makkelijker een mug te vinden en dood te slaan.

4. Smeer je in met kamille

Neem een kamillebad (en spoel je niet af) of smeer jezelf in met natte kamillebloemen. Het resultaat is dat je zo stinkt dat muggen je links zouden laten liggen. Nadeel: je partner doet doet dit waarschijnlijk ook.

5. Lemon eucalyptus olie

Waar citronella niet helpt, helpt lemon-eucalyptus-olie wel. Zorg wel dat je dit in een super geconcentreerde vorm opsmeert, anders is het effect verwaarloosbaar.

6. Slaap onder een notenboom

Dit klinkt misschien gek, maar muggen houden niet van de geur van walnootbomen. Geen ruimte voor een boom in je slaapkamer? Een paar verse bladeren op je nachtkastje zou ook helpen.  

7. Horren en klamboes

De open deur van dit lijstje: weer muggen met horren of ga onder een klamboe slapen, zodat geen mug bij je bed kan komen.

8. Zorg voor een koel lichaam

Dit is misschien een ingewikkelde maar muggen komen af op je lichaamswarmte. Hoe warmer je lichaam, des te makkelijker een mug jou kan vinden. Wanneer het ’s avonds afkoelt, kan een mug je lichaamswarmte al op 20 meter afstand waarnemen. Dus zet die airco maar aan. Je kunt muggen eventueel ook voor de gek houden door de terrasverwarmer aan te zetten. Maar als een mug je eenmaal heeft gevonden, laat ie zich niet meer beetnemen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.