Bijna zeven op de tien sociaal advocaten overwegen de toga aan de wilgen te hangen. Dat blijkt uit een grote enquête van de SP.

Sociaal advocaten staan mensen bij die zelf geen advocaat kunnen betalen. Zij helpen bijvoorbeeld bij arbeidsconflicten, echtscheidingen en conflicten over de huur. Maar de vergoedingen die ze daarvoor krijgen, zijn lang niet meer genoeg om alle kosten te dekken. De sociaal advocaten vrezen voor het voortbestaan van hun beroepsgroep.

'Op een gegeven moment heb je op alles bezuinigd'

Minister Dekker van Rechtsbescherming werkt aan een nieuw plan voor de sociale advocatuur, maar van de 900 advocaten die reageerden op de SP-enquête is maar liefst 98 procent bezorgd over deze plannen. Zij vrezen meer bezuinigingen. Ook geven zeven op de tien advocaten aan overwegen te stoppen met hun beroep.

Lees ook

Hein Vogel, al meer dan 30 jaar sociaal advocaat, snapt heel goed dat het zijn collega's niet meer lukt om de eindjes aan elkaar te knopen. "Ik hoor heel veel verhalen van advocaten die ermee willen stoppen. Je wilt je klanten niet in de steek laten, maar op een gegeven moment heb je op alles bezuinigd wat mogelijk is. Dan moet je wel stoppen."

Mensen komen zonder advocaat te zitten

De hoogte van de vergoeding voor een zaak kan nogal verschillen, zegt Vogel. Maar vaak blijft er onder de streep maar bar weinig over. "Je hebt zaken waar je 400 euro voor krijgt en zaken waar je 1200 euro voor krijgt. Zaken waar je meer aan verdient zijn echtscheidingszaken, maar daar besteedt je ook makkelijk 50 uur aan. Reken maar uit wat je dan per uur overhoudt. En daar moeten nog allemaal vaste lasten van afgetrokken worden."

En het grootste probleem is volgens Vogel nog niet eens voor de advocaten zelf, maar voor de mensen met een kleine portemonnee die rechtsbijstand nodig hebben. "Het nare is dat uiteindelijk onze cliënten de dupe zijn. Wij vinden wel weer een andere baan, maar zij komen zonder advocaat te zitten."

'Dekker wil maar niet inzien dat dit de foute weg is'

In de zomer praat de Tweede Kamer verder over de plannen van minister Dekker. Vogel hoopt van harte dat de minister zijn plannen aanpast, maar heeft er een hard hoofd in. "De ombudsman, rechters, advocaten zijn allemaal zeer bezorgd, maar Dekker wil het maar niet inzien dat dit de foute weg is."