"De douane vroeg me wat die grote doos was. 'Een versterker' zei ik maar, want dat klopte nog het meest", zegt Teus Hagen, internetpionier. Die doos bleek later van enorm belang, want daarmee is Nederland op het internet aangesloten. Als tweede land ter wereld, na de Verenigde Staten.

Nederland is overmorgen precies 30 jaar aangesloten op het internet. Op 17 november 1988 kregen de mannen van het Centrum Wiskunde en Informatica in Amsterdam hun eerste rechtstreekse e-mail uit Amerika.

Voor het eerst was er een directe verbinding tussen een Nederlandse computer met het Amerikaanse internet, waar vooral universiteiten en defensie-instellingen mee werkten. Nederland was daarmee het eerste land na Amerika dat internet kreeg. 

Eerste e-mail

Teus’ collega Steven Pemberton werkten in de jaren tachtig samen op het CWI. Van de Amerikaanse collega’s kreeg Pemberton via de eerste Trans-Atlantische verbinding zijn eerste e-mail

Vóór 17 november 1988 stuurden Nederlandse bedrijven en universiteiten ook al e-mails naar de Verenigde staten, maar dat ging indirect en erg traag. "We gebruikten toen een zogenaamd ‘store and forward systeem’, zegt Hagen. Mails die je wilde sturen, kwamen eerst hier op het CWI terecht. Die werden een tijdje bewaard en dan, op een paar tijdstippen per dag, doorgestuurd naar Amerika."

"Daar kwamen ze ook weer op een server en van daaruit duurde het dan weer een tijdje voordat ze bij de geadresseerden terecht. Na 17 november kon je rechtstreeks een mail sturen, razendsnel, zoals nu."

Historisch moment

 "We beseften toen eigenlijk niet dat de aansluiting een historisch moment was. We hebben er ook geen foto’s van genomen", zegt Pemberton. Hij realiseerde pas dat er iets groots aan de gang was, toen hij zijn eigen personal computer aansloot thuis. Zijn vrienden stonden met open mond te kijken hoe hij contact kon krijgen met de Amerikanen.

Begin jaren negentig, toen Pemberton in New York was, zag hij een billboard op Times Square in New York met een webadres erop. "Toen realiseerde ik me dat ik deel was van een grote mondiale ontwikkeling."

Gewone stervelingen op het net

De academischie wereld begon in de VS al begin jaren '80 onderling te corresponderen via internet. Na Nederland kwam de rest van Europa snel door. Academische ziekenhuizen en onderzoekercentra gebruikten het via SURFnet.

Pas vijf jaar later in 1993 mochten gewone stervelingen de digitale snelweg op. Een van de eerste internet gemeenschappen was de Digitale Stad in Amsterdam.

Eerste inbelgeluid

Wie herinnert zich dit karakteristieke geluid niet? 

Jarenlang klonk dit geluid wanneer je met je modem inbelde op een telefoonlijn om het internet tegberuiken. Pas in 2000 nam de breedband het werk van het modem over en kreeg je dit geluid niet meer te horen.

Wereldwijd zijn nu ruim 4 miljard mensen online op een bevolking van 7.6 miljard. In West-Europa zijn de meeste aansluitingen, in Midden-Afrika de minste.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.