Portretschilderen is weer helemaal in. Dat is onder meer te danken aan het tv-programma Sterren op het Doek. Oud-winnares Liesbeth van Keulen geeft tips voor als je het zelf wilt proberen.

In de Gouden Eeuw gold een geschilderd portret als een statussymbool, en portretschilders stonden hoog aangeschreven. Schilders als Rembrandt kregen nationale roem. Nog altijd zijn er Nederlandse portretschilders actief, en worden zelfs heuse talentenjachten gehouden. Sterren op het Doek is daar een voorbeeld van. Ook zijn er tal van Nederlanders die zelf aan de slag gaan en hun dierbaren op het doek vastleggen.

3 tips om zelf aan de slag te gaan

Liesbeth van Keulen won de talentenjacht in 2007 met een portret van Marco Borsato. In haar Portretschool leidt ze mensen op tot professioneel portretschilder, maar ook amateurs kunnen er terecht met als doel na de cursus hun eigen familie en vrienden te kunnen portretteren. Ook schreef zij een instructieboek en heeft zij haar eigen videokanaal. In onderstaande video geeft ze tips hoe je zelf aan de slag kunt als portretschilder.

Liesbeth van Keulen geeft 3 tips
De TV reportage 'Rembrandtjaar: hoe staat het met de hedendaagse portretkunst in Nederland?'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.