In het Duitse plaatsje Senden werd deze week een lugubere ontdekking gedaan: 8 jaar lang lag er een overleden man achter zijn voordeur. Niemand miste hem.

Na al die tijd werd een buurtbewoonster toch wat argwanend, waarna de man werd ontdekt. Het doet denken aan een vergelijkbaar verhaal uit 2002, toen na 2,5 jaar de eenzame Ton Zuur werd gevonden in Nederland. Tot die tijd had er nooit iemand 2,5 jaar lang onontdekt in een woning gelegen.

Hoogvliet

In de hal van zijn portiekwoning in de Rotterdamse wijk zat de brievenbus stampvol. Er kon geen brief meer bij. Aanmaningen zaten daar niet tussen, want die werden doorbetaald - dat ging per automatische incasso. Ton Zuur werd niet gemist: met familieleden had hij geen contact meer.

Schrijver en journalist Joris van Casteren tekende het verhaal van deze man destijds uitgebreid op in Vrij Nederland. Zijn verhalenbundel met verzamelde reportages kreeg de titel 'De man die 2,5 jaar dood lag' mee. "Het verhaal intrigeerde mij ontzettend."

In een portiekwoning valt zo'n eenzame dode niet op

Buurtbewoonster

Van Casteren besloot op basis van het kleine krantenbericht naar de wijk te gaan. Al snel had hij het juiste adres te pakken. "Het was een doodnormale portiekwoning. Misschien gek, want je zou zeggen dat daar veel mensen bij elkaar wonen die een oogje in het zeil houden. Maar er is juist een grote doorloop, mensen kennen elkaar eigenlijk niet. En dan valt iemand die dood in huis ligt niet op."

Via buurtbewoners kwam Van Casteren uiteindelijk in contact met de zus van Ton. "Ik kreeg daardoor een beeld van wie hij was. Een eenzame, teruggetrokken man. Hij had zich van de rest van de familie afgekeerd."

Brievenbus

De brievenbus van de Rotterdam zat stampvol. Toch waren er geen opgetrokken wenkbrauwen te bekennen. Van Casteren: "Het intrigeert mij dat niemand het doorhad daar in dat mistroostige wijkje in Hoogvliet. Mensen brachten hun kinderen naar school of wachten op de bus. Het leven ging door. Ton Zuur lag binnen terwijl op 11 september 2001 iedereen op televisie zag hoe de Twin Towers neergingen."

Het was te danken aan een oplettende buurtbewoner dat Ton uiteindelijk werd gevonden. "Maar het was bijna zover dat het geld van Ton op was en de incasso's niet meer betaald konden worden. Want als je geld op is, komen de deurwaarders wel..."

'Waar heb ik dat eerder gehoord?' In Radio EenVandaag worden gebeurtenissen uit het verleden die sterk lijken op de actualiteit besproken. Beluister hier het gesprek met Joris van Casteren over Ton Zuur.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.