20 jaar geleden ontsnapten we voor het laatst aan het water. Het waterpeil in de grote rivieren steeg tot 16,68 NAP. De dijken stonden onder grote druk en uit voorzorg werden 250 000 mensen geëvacueerd.  

Vooral in het Betuwse dorpje Ochten liep de spanning hoog op, door een scheur in de dijk. Toenmalig burgemeester Henk Zomerdijk kondigde op eigen houtje een noodevacuatie aan.

Het was een dag die de meeste Ochtenaren nog bijstaat als de dag van gisteren. Eind januari wordt er een nieuw herdenkingsmonument onthuld in Ochten, om de impact van de gebeurtenissen nog eens te onderstrepen.

Ook voor rijkswaterstaat waren dit spannende tijden. Met riviertakmanager Cor Beekmans van Rijkswaterstaat kijken we terug; welke stappen zijn er sinds 1995 genomen?

Welke maatregelen worden er nu nog genomen?

In 1995 zakte het water weer en week het gevaar, maar wat wordt er gedaan om met een almaar stijgende zeespiegel en een dalend landschap een watersnood in de toekomst te voorkomen?

En zijn we ons nog wel bewust van de gevaren van het water, of kunnen we wel weer een bijna-watersnood gebruiken om ons opnieuw te realiseren wat de gevaren van het water zijn?

Vanavond in EenVandaag spreken we met deltacommissaris Wim Kuijken over de toekomst van de Nederlandse delta.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.