Een Brexit kan desastreus uitpakken voor Nederlandse ondernemers. Deze waarschuwing geven staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Hans de Boer van werkgeversvereniging VNO-NCW.

Ze lanceerden vandaag de speciale website met tips voor de 77.000 Nederlandse bedrijven die zakendoen met Groot - Brittannië dat op 29 maart 2019 uit de EU stapt. "Grote multinationals houden wel rekening met verandering, maar veel ondernemers uit het midden-en kleinbedrijf bereiden zich niet goed voor", zegt De Boer. Dat geldt bijvoorbeeld voor veel van de 35.000 bedrijven die binnen de EU handel drijven en dus geen ervaring hebben met de douane.

Wachttijden bij grenscontroles en extra papierwerk

De onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie met Groot - Brittannië gaan beginnen. Na de Brexit kunnen bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk te maken krijgen met invoerrechten, wachttijden door grenscontroles en allerlei extra papierwerk. Dat kost ondernemers extra tijd en geld. "We weten nog veel te weinig details en daarom kunnen we ons niet goed voorbereiden’’, zegt Stephan Hython, directeur van Thermopatch, een bedrijf in Almere dat emblemen maakt voor bedrijven en sportclubs. "Ik weet bijvoorbeeld niet hoeveel extra invoerrechten of douanekosten ik moet incalculeren in contracten die ik nu sluit voor de komende jaren."

Bedrijven in de Rotterdamse haven slaan vandaag ook alarm. "Ik maak me grote zorgen’’, zegt Bas Janssen, directeur van de Rotterdamse ondernemersvereniging Deltalinqs. "De overheid wil 50 extra douaniers aantrekken, maar dat zouden er eerder 500 moeten zijn." Terminals in de Rotterdamse haven, die zich richten op handel met Groot-Brittannië, zijn volgens hem ook niet ingericht op de douane. Als er lange wachtrijen ontstaan door controles kan dat leiden tot lange files voor de terminals.

Eerder zei VNO-NCW dat Nederlandse ondernemers zich nu al moeten voorbereiden op het slechtste Brexit scenario. Daarnaast moeten ondernemers kijken of ze hun handel met Groot Brittannië kunnen missen. 

info
clock 26-01-2018 01:00

* Groot - Brittannië is na Duitsland de belangrijkste handelsparnet van Nederland;

* Nederlandse bedrijven exporteerden in 2016 voor bijna 40 miljoen euro naar Groot - Brittannië. Denk aan groente, fruit, vlees en chemische producten;

* Ruim 77.000 Nederlandse bedrijven doen zaken met de Britten;

* En 200.000 Nederlanders hebben een baan dankzij handel met het Verenigd Koninkrijk.

info
clock 26-01-2018 01:00

Meer dan de helft van de bedrijven voelt nu al de gevolgen van het besluit van Groot - Brittannië om uit de EU te stappen. Dat komt vooral door de daling van het pond, die afzet op de Britse markt duurder heeft gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel (NBCC). Het bedrijfsleven kijkt met vrees naar de uitkomst van de onderhandelingen over een Brexit. Ruim 80 procent van de ondernemers geeft in het onderzoek aan "niet veel" of "helemaal geen" vertrouwen te hebben in een positief resultaat. Eén op de vijf ondervraagden verwacht zijn investeringen met meer dan 10 procent terug te moeten schroeven. De meeste bedrijven hebben ook een pessimistische visie op de Britse economie in de komende jaren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.