Nabestaanden van slachtoffers van de ramp met MH17 krijgen vanaf morgen de gelegenheid om de laatste bewegende beelden van hun dierbaren te zien. Het gaat om de beveiligingsbeelden die zijn gemaakt op Schiphol in de uren voorafgaand aan de ramp. Nabestaanden kijken hoopvol uit naar de beelden: "Ik hoop dat ik straks rustiger kan slapen."

Anton Kotte verloor zijn zoon, schoondochter en kleinzoon tijdens de ramp. Hij was vorige week aanwezig bij een proefsessie en zag zijn omgekomen dierbaren al voorbij komen op de beelden: "Je kon zien dat ze zin hadden in de reis. Ze lachten. Mijn neefje zwaaide vrolijk naar andere mensen." Het zien van de beelden was confronterend voor hem: "Het is heel dubbel. Ik werd er blij van om ze te zien. Je hebt het idee dat ze zo weer ons huis binnen komen lopen, dat je ze weer in je armen kan nemen. Vrij snel daarna daalt het besef weer in dat dit nooit meer zal gebeuren."

USB-stick

Toch vindt Kotte het fijn dat hij de beelden heeft kunnen zien: "Het emotioneert. Je bent fysiek doodmoe na afloop. Toch sterken de beelden mij. Het houdt de herinnering levend." Het duurt nog even voordat hij de beelden thuis kan bekijken: ze worden eerst bewerkt, voor ze op een usb-stick voor thuis worden gezet. "Mensen die bij toeval op de beelden staan, worden onherkenbaar gemaakt," legt Kotte uit.

Haardos

Robbert van Heijningen is een van de vele nabestaanden die vanaf morgen kan kijken naar de bewakingsbeelden van Schiphol van die bewuste 17 juli 2014. Hij raakte zijn broer, schoonzus en neef kwijt op de rampdag. Van Heijningen kijkt al drie en een half jaar uit naar het zien van de beelden: "Het geeft me de mogelijkheid om het emotioneel af te sluiten. Ik heb het nodig om die beelden te zien. Het laatste afscheid. De emotionele wond open maken om verder te kunnen gaan." Sinds de ramp slaapt Van Heijningen onrustig: "Ik droom vaak dat ik mijn broer aan het zoeken ben. Ik hoop met het zien van de beelden te bereiken dat ik hem eindelijk gevonden heb."

Hij heeft voor zichzelf al een beeld hoe het eruit zal zien: "Mijn broer Erik deed alles op het laatste moment. Ik verwacht zijn vrouw Tina en hun zoontje Zeger eerst te zien inchecken. En dan, net voor sluitingstijd, de verwilderde haardos van Erik die haastig naar de gate loopt." 

Antwoorden 

Rouwdeskundige Daan Westerink vindt het belangrijk dat nabestaanden de gelegenheid krijgen de laatste beelden van hun dierbaren te zien: "Nabestaanden zitten met heel veel vragen: Wat is er precies gebeurd? Zat hij of zij wel echt in het vliegtuig? Tijd doet gekke dingen met je. Antwoorden op die vragen geven rust. Deze beelden geven die antwoorden. Ze kunnen weer even zien hoe hun geliefde echt was."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.