De Groningse Ewold Horn (59) is in de Filipijnen om het leven gekomen. Dat meldt het Filipijnse leger. De Nederlander werd ruim 7 jaar vastgehouden door terreurorganisatie Abu Sayyaf in het zuiden van de Filipijnen.

Horn deed een vluchtpoging tijdens een anderhalf uur durend vuurgevecht tussen regeringstroepen en strijders van de terreurorganisatie. Buitenlandse Zaken zoekt uit wat de precieze toedracht is. Behalve Horn zijn nog zes mensen omgekomen. Twaalf mensen raakten gewond. Kolonel Gerry Besana en het leger bevestigen dat Horn dood is.

Geschokt

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de dood van Horn bevestigd. De Filipijnse autoriteiten hebben dat bevestigd en het ministerie heeft hierop de familie geïnformeerd.

"Ik ben geschokt door deze verschrikkelijke afloop en leef zeer met de familie van Ewold mee", schrijft minister Blok in een reactie. "Ik heb ook al contact met de familie gehad. Ik ga mijn Filipijnse collega om verdere opheldering vragen."

Vogelspotter vermist

In februari 2012 vertrok de Groninger naar de Filipijnen voor zijn grote passie: vogels spotten. Op een klein eilandje in het zuidelijkste deel van de Filipijnen zocht hij in de jungle een zeer zeldzame vogel. Maar wat een bijzondere trip had moeten worden, pakte heel anders uit.

Eind 2018 ging EenVandaag op zoek naar Ewold Horn.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.