Onderuitgezakt gamen of spelen met de iPad: een bekend beeld voor ouders, de schrik van fysiotherapeuten. Een aantal van hen pleit vandaag voor meer bewustwording en onderzoek, want jongeren kampen vaker met nek-, rug- en schouderklachten.

Jongeren die na 1995 zijn geboren bezoeken steeds vaker fysio- en oefentherapeuten. Exacte cijfers zijn er niet, maar medici zeggen meer tieners te zien met lichamelijke klachten. Sommigen zelfs met een bochel: ook wel de gameboyrug of tabletnek genoemd.

De jongste generatie groeit op met computers, tablets en smartphones waardoor ze onderuitgezakt gaan zitten. Deze slechte houding op zo’n jonge leeftijd kan voor veel problemen zorgen. Piet van Loon, mede-oprichter van het Houding Netwerk Nederland en orthopedisch chirurg, trekt aan de bel. Volgens Van Loon moet je “een gezonde houding vroeg aanleren.” 

Het Houding Netwerk Nederland, een samenwerkingsverband tussen artsen, fysiotherapeuten en ouders, wil daarom dat er een campagne voor een betere houding voor jongeren vanuit het ministerie van Volksgezondheid georganiseerd wordt. In Radio EenVandaag een gesprek met Piet van Loon.

Vanavond in EenVandaag spreken we fysiotherapeute Marloes Kelderman. Zij erkent ook de toegenomen lichamelijke klachten en wil meer aandacht voor een goede lichaamshouding. Ook een gesprek met Yolanda van Hoorn. Zij ontwikkelde ’Zit met Pit!’, een lesprogramma om leerlingen van de basisschool te leren een juiste houding aan te nemen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.