Vandaag precies 40 jaar geleden werden de plaatsen Chaam en Tricht getroffen door voor Nederland zeer zware windhozen. Auto's werden de lucht in geworpen, gebouwen vernield en er vielen zeven doden. Honderden mensen raakten dakloos en tientallen gewond, en dat allemaal in 15 seconden. EénVandaag gaat terug in de tijd en spreekt met enkele ooggetuigen.

Ook na de tornado in Tricht zijn verscheidene lichtere hozen voorgekomen, waarbij met name de hozen op Ameland in 1972 en 1992 rampzalige gevolgen hadden doordat ze over campings trokken. Hozen die de kracht van een tornado bereiken komen in Nederland weinig voor. Lichtere hozen worden vrijwel jaarlijks op een aantal plaatsen waargenomen. Op 15 juni werd Hoogeveen getroffen door naar wat later bleek geen windhoos, maar een 'downburst', een harde valwind bij een zwaar onweerscomplex. Ook dit natuurfenomeen leidt vaak tot veel schade en ongevallen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.