
Steeds meer beveiliging nodig op de kermis, ook op die in Osdorp: 'Ik heb dertig man security rondlopen'
Opstootjes op de kermis zijn van alle tijden, maar de agressie lijkt wel steeds heviger te worden. Kermissen worden de laatste tijd daarom extra beveiligd. Maar dat kost geld en dat gaan bezoekers mogelijk ook in de portemonnee merken: "Hele hoge kosten."
In de Amsterdamse wijk Osdorp worden op dit moment de voorbereidingen getroffen voor de voorjaarskermis. Vanaf maandag lopen daar in het stadspark honderden mensen rond op zoek naar vertier. En tussen die bezoekers ook veel beveiligers. Al jarenlang inmiddels, nadat het in oktober 2022 volledig uit de hand liep op de najaarskermis.
'Nog nooit meegemaakt'
"Ik sta hier al 38 jaar", vertelt de Amsterdamse 'kermiskoning' Frans Stuy, die ook de kermis in Osdorp organiseert. "Dat was altijd naar tevredenheid, tot 3 jaar geleden." Hij verwijst daarbij naar de rellen die toen rond de kermis uitbraken. Het was dagenlang onrustig in de buurt: een groep jongeren pleegde vernielingen en gooide met vuurwerk, onder meer naar de politie.
"Ik had dat nog nooit meegemaakt, het was de eerste keer", blikt Stuy terug. "Tuurlijk, de kermis is al eeuwenoud en er wordt altijd geknokt, er is altijd wel een relletje. Maar als heel veel jongeren met elkaar en met de politie vechten: ja, dat is niet prettig." Uiteindelijk greep de Mobiele Eenheid in en werden tientallen jongeren opgepakt, de jongste was 14 jaar oud.
Ingezet voor jongeren
Het deed de ondernemer veel dat dit allemaal gebeurde rond zijn kermis. Stuy is een bekende in Amsterdam omdat hij zich juist ook veel inzet voor jongeren. In 2019 kreeg hij nog een erepenning van de stad voor zijn werk. "En ik ben twee keer 'Amsterdammer van het Jaar' en twee keer 'Held van Amsterdam' geweest."
Stuy vertelt dat hij veel heeft betekend voor jongeren in de hoofdstad. "Ook voor die in de Marokkaanse en andere gemeenschappen", benadrukt hij. "Ik heb veel jongens op de goede pad gekregen. Dus dan voel je je wel een beetje verdrietig omdat je je altijd zo ingezet hebt."
Hulp uit de buurt
Tegelijkertijd krijgt de ondernemer ook juist steun vanuit in de wijk: "Weet je wat het mooiste van dit hele verhaal is? Zelfs de jongens schamen zich dat anderen uit hun gemeenschap op de kermis lopen te rellen."
En daarom helpen de jongeren hem nu, zegt hij. "Ze komen naar me toe en zeggen: 'Frans, we gaan jou helpen, we gaan de hele week op de kermis rondlopen om die jongens toe te spreken dat ze niet vervelend moeten doen.'"
Kosten: 70.000 euro
Maar die hulp is niet genoeg: sinds de rellen zijn de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd op de kermis in Osdorp. Zo is het terrein helemaal afgesloten met een hek, hangen er een paar camera's en zijn er meerdere 'protection-poortjes', vertelt de kermisuitbater.
"Ook is er dertig man security", gaat hij verder. "Dan heb ik nog wat jongens die toezicht houden bij de hekken, en nog wat andere jongens die deze wijk kennen en ook rondlopen." En daar hangt allemaal een prijskaartje aan natuurlijk: "70.000 euro voor 10 dagen. Dus het kost een vermogen."
'Zit in het bloed'
Die tienduizenden euro's betaalt Stuy uit eigen zak, hij rekent de beveiligingskosten niet door aan de attractiehouders. "Deze mensen staan hier al 38 jaar bij mij. Hun ouders hebben hier gestaan en de kinderen hebben het overgenomen. In die tijd is er eigenlijk niets veranderd, maar alleen de kosten worden nu wel heel erg hoog."
Toch denkt de ondernemer er niet aan om te stoppen. "Het is nog steeds leuk. En ik sta hier dus al 38 jaar en met veel vechten hebben we het weer voor elkaar gekregen om deze kermis te organiseren", zegt hij daarover. "En als je dan al die mensen met kinderen ziet die blij zijn, ja daar word ik ook blij van. Het zit in het bloed."
Stadsdeel zoekt 'balans'
Het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West laat in een reactie weten dat de kermis in Osdorp een 'jaarlijkse traditie' is. Het bestuur zegt te begrijpen 'dat het voor de exploitanten belangrijk is dat de kermis rendabel blijft'. "Maar als stadsdeel zijn wij verantwoordelijk voor het waarborgen van de openbare orde."
"We kijken daarom goed naar de balans tussen enerzijds onze taak op het gebied van veiligheid en anderzijds de ruimte die we bieden aan ondernemers en het plezier voor de buurt", vertelt het stadsdeel over de overwegingen. "De getroffen veiligheidsmaatregelen zijn tot stand gekomen in nauw overleg met de kermisexploitant", wordt tot slot benadrukt.