Door het woningtekort houden vrouwen die geholpen zijn plekken bezet in de noodopvang.Bron: EenVandaag
Door het woningtekort houden vrouwen die geholpen zijn plekken bezet in de noodopvang.

Honderden extra opvangplekken voor vrouwen en kinderen nodig: 'Blijven nu noodgedwongen in onveilige thuissituaties'

Nederland komt honderden plekken tekort in de noodopvang voor slachtoffers van huiselijk geweld. In 40 procent van de gemeenten staan slachtoffers, meestal vrouwen, op een wachtlijst. Met grote gevolgen: "We zien vaak dat het geweld nog meer toeneemt."

Volgens internationale normen zou Nederland 1.800 opvangplekken moeten hebben voor slachtoffers van huiselijk geweld. In de praktijk zijn er maar 1.000 plekken beschikbaar. Dat blijkt uit de Landelijk monitor Veilige Opvang van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en branchevereniging Valente.

Hotels

Voor het eerst is er in kaart gebracht hoeveel noodopvangplekken Nederland tekortkomt. Vrouwen die op de wachtlijst staan voor een plek in de noodopvang, worden soms in hotels of op vakantieparken geplaatst. Anderen blijven ook regelmatig noodgedwongen in onveilige thuissituaties zitten. Soms zelfs met kinderen erbij.

"We zien dat slachtoffers vaak pas na zeven keer om hulp vragen ook echt klaar zijn om hulp aan te nemen. Als er dan geen aanbod is, dan blijft iemand nog langer in een onveilige situatie zitten", vertelt Thomas. Hij werkt op de telefooncentrale van Blijf Groep, een hulporganisatie voor slachtoffers, kinderen en plegers van huiselijk geweld.

Schrijnende verhalen

Thomas neemt dagelijks telefoontjes aan van vrouwen die hulp zoeken omdat ze mishandeld worden door bijvoorbeeld hun partner of een familielid. "Alles wat je in films ziet, gebeurt ook in het dagelijks leven", vertelt hij.

"Ik heb de meest schrijnende verhalen gehoord. Sommige mensen worden wekenlang opgesloten in een kast. Ik heb ook wel eens iemand gesproken die wekelijks werd getaserd door haar broer."

Woningtekort

Momenteel is er een wachtlijst van minimaal 20 mensen bij de Blijf Groep, die voornamelijk in de provincie Noord-Holland hulp biedt. Het stokt met name aan het einde van het hulpverleningstraject.

Vrouwen die er klaar voor zijn om weer zelfstandig te wonen, kunnen dat niet omdat er geen woning beschikbaar is. Zij blijven daardoor op plekken zitten die bedoeld zijn voor vrouwen in nood.

Met blauwe plekken in de ontbijtzaal

Hotels of vakantieparken kunnen tijdelijk een plek bieden, maar dat is niet ideaal, weet ervaringsdeskundige Esmeralda. Nadat haar ex-partner haar om het leven dreigde te brengen, vluchtte ze met haar kinderen naar een noodopvang. Omdat Esmeralda in levensgevaar was, kon ze terecht in de noodopvang.

Daar ontmoette ze vrouwen die in een hotel of vakantiepark moesten verblijven. "Sommige vrouwen zitten dan met blauwe plekken in een ontbijtzaal van een hotel. Dat voelt niet veilig", vertelt Esmeralda.

Terug naar onveilige situatie

Het vergroot de kans dat iemand opnieuw in gevaar komt, legt ze uit. "De kans dat je dan weer terug gaat naar een onveilige, maar vertrouwde situatie, is heel groot. Je weet daar namelijk niet wat je te wachten staat; hoe lang moet je in dat hotel blijven, en wat komt daarna?"

Ook Thomas ziet dat hotels en vakantieparken geen oplossing zijn voor de tekorten. "Onze doelgroep heeft een veilige plek nodig met meer toezicht. Wij werken met een beveiligingssluis, een receptie die ze kent en een nachtportier. Dat heb je niet in een hotel of vakantiepark. Die plekken zijn ingesteld op toerisme, en niet op deze doelgroep."

'Elke seconde telt'

Esmeralda weet hoe belangrijk het is om zo snel mogelijk geholpen te worden. "Elke seconde telt, want het is zo gebeurd. Hoe langer het probleem duurt, des te groter het wordt. En des te moeilijker het is om te herstellen."

"Ik denk dat iedereen na zijn werkdag graag naar huis wil en op de bank wil ploffen, of rustig wil avondeten", zegt Thomas. "Maar voor de vrouwen die bij ons op de wachtlijst staan is dat heel anders. Als mensen dagelijks, elk uur van de dag met huiselijk geweld te maken hebben, is dat geen leefbare situatie. Voor niemand niet."

'Trek aan de bel'

Toch willen Esmeralda en Thomas beiden benadrukken dat mensen zich niet moeten laten afschrikken om hulp te zoeken.

"Klop bij ons aan, trek aan de bel, want we willen nog steeds huiselijk geweld stoppen. Wanneer er echt nood aan de man is, maken we altijd plek voor je."

Er is een tekort van honderden opvangplekken voor slachtoffers van huiselijk geweld