
"Hillary plays the Bin Laden card"
FLOOR BREMER - Vandaag gaat Pennsylvania naar de stembus. Voor het eerst in zes weken gebeurt er dus weer eens wat. Ondertussen zijn de beide democratische kampen druk bezig met moddergooien naar elkaar. Hillary kwam op de valreep nog even met een nieuw tv-spotje.
Hillary houdt wel van het herhalen van trucs die blijken te werken. Was er in New Hampshire de traan, de eerste daarop volgende verkiezing was er weer een -soort van- traan. Was er in Texas een advertentie waarin ze zich presenteerde als de enige echte kandidaat voor de job - wie wil jij dat om drie uur de alarm telefoon opneemt in het witte huis: 'groentje' Obama of door de wol geverfde Hillary- nu komt ze met iets soortgelijks. In een reclame die sinds gisteren te zien is op de tv toont ze een opsomming van ellende waar Amerika op dit moment inzit. Inclusief Osama Bin Laden:
Natuurlijk is zij de aangewezen persoon om daar allemaal een einde aan te maken. Het Obama kamp vindt het wederom misbruik maken van de angst van mensen. Dat laten zij op hun beurt ook weer duidelijk horen.
Maar de rest van het democratische kamp begint zich steeds feller uit te spreken over het feit dat er een einde moet komen aan dit gevecht. Daarin spelen de verkiezingen in Pennsylvania vandaag een cruciale rol. In de meeste opiniepeilingen staat Hillary nog bovenaan, maar haar voorsprong is niet meer zo groot. Zo'n zes procent waar dat een paar weken geleden nog zestien procent was.
Daarom was aan de vooravond van deze belangrijke verkiezingsdag een debat in New York. in het beroemde Radio City Music Hall. Niet tussen de kandidaten - die zijn uiteraard druk bezig in Pennsylvania- maar tussen invloedrijke politieke commentatoren: James Carville (de bekende kale man, die Clinton in I992 aan winst hielp en nu politiek commentator is bij o.a. CNN), Arianna Huffington (begon de invloedrijke internetkrant de Huffington-post die recentlijk met de Obama quote kwamen waarin hij zei dat arbeiders verbitterd waren) en Tucker Carlson (voorheen de jongste anchor bij CNN, nu volgt hij de campagne bij MSNBC, relativerend conservatief ).
Zij lieten hun licht schijnen over deze belangrijke dag vandaag. Alle drie waren ze het er over eens dat als Hillary verliest het over en uit is voor haar. Carville vindt een winst van beneden de vijf procent ook riskant: "Dan krijgt ze de superdelegates nooit meer mee". Tucker vindt zo'n winst nog wel OK. Met enig cynisme: "Als je ziet hoe iedereen in dit land houdt van Obama alsof ze allemaal verliefd zijn op de man, vind ik zo'n kleine winst nog wel een prestatie voor haar. Ze heeft eigenlijk alles tegen op dit moment. Obama staat op alle terreinen op winst. Zij zegt alleen maar dat ze beter is. Dus als ze wint en nog met vijf procent dan vind ik dat best knap." Huffington sluit zich aan bij de voorzitter van de democraten Howard Dean: het moest maar eens afgelopen zijn, want ondertussen hangt McCain lekker onderuit naar dit spektakel te kijken. Hij is voor de democraten de te kloppen tegenstander, nu vechten ze elkaar alleen maar de tent uit en krijg je straks het risico dat Obama supporters niet op Hillary willen stemmen en andersom.
Een belangrijke dag dus voor de democraten. Aan het einde van vandaag zou het wel eens afgelopen kunnen zijn met Hillary als 'the next president of the United States'. Maar evengoed ook niet. Want haar einde leek al vele malen eerder in zicht. Alleen voelde toen de partij nog geen acute noodzaak om in te grijpen. De vraag is wat zij na vandaag zullen gaan doen.