
Cryptomiljonairs zijn bang voor ontvoeringen en willen beveiliging: dit is waarom niet elk rijk persoon die zomaar krijgt
De afgelopen maanden zijn meerdere Franse cryptomiljonairs ontvoerd. Daarom eisen mensen die ondernemen in de digitale munt bescherming van de overheid. Maar dat kan niet zomaar, vertelt oud-rechercheur en veiligheidsexpert Sander Schaepman.
In Frankrijk waren er drie ontvoeringen en een poging tot een ontvoering, soms ging het ook om familieleden. Zo werd een van de miljonairs samen met zijn vrouw ontvoerd. Ook de vrouw van een Belgische crypto-ondernemer werd meegenomen. Alle slachtoffers zijn levend teruggekomen, maar bij twee ontvoerden werd wel een vinger afgesneden.
Ontvoering als middel
Dat mensen ontvoerd worden omdat ze veel geld hebben, is niet per se iets nieuws, vertelt oud-rechercheur en veiligheidsexpert Schaepman. Hij kan zo een aantal Nederlandse voorbeelden opnoemen. "We hebben zeker in de vorige eeuw een aantal spraakmakende ontvoeringen gehad. Die van Freddy Heineken, Valérie Albada Jelgersma, maar ook Gerrit Jan Heijn. Die tendens is er eigenlijk altijd al wel geweest."
"Ontvoering is een middel om mensen tot bepaalde daden te dwingen, tot afgiften van geld", gaat hij verder. Dat het in Frankrijk om cryptomiljonairs gaat, laat volgens hem zien dat de digitale munten ook de criminele wereld hebben bereikt. "Ze gebruiken het ook zelf als betaalmiddel, als uitruilmiddel."
'Makkelijk' doelwit
De aanwezigheid van crypto-ondernemers op bijvoorbeeld social media zorgt er ook voor dat ze sneller een doelwit zijn. "Als je heel erg te koop loopt met je fortuin, met hele dure auto's, grote huizen in binnen- en buitenland, dure horloges, dat is altijd wel een target voor de criminele wereld."
Wat dat betreft doen criminelen over het uitkiezen van hun doelwit niet heel ingewikkeld, weet de oud-rechercheur. "Simpelweg omdat hun idee van naar de samenleving kijken is: hoe kan ik nou zoveel mogelijk geld verdienen met zo min mogelijk legale activiteiten?"
Hulp van de overheid?
Succesvolle crypto-ondernemers kunnen dus makkelijk een prooi worden voor de georganiseerde misdaad. Maar dat betekent niet dat ze zomaar bescherming vanuit de overheid krijgen, benadrukt Schaepman. "In de hele wereld is het gebruikelijk dat zeker vermogende mensen voor hun eigen veiligheid zorgen. Dat doen ze allemaal zelf en moeten ze ook zelf bekostigen."
Volgens hem is dat ook logisch: "Want de overheid dat allemaal zou moeten gaan doen, dan houdt dat ook niet op bij welgestelde mensen, maar ook bekende mensen, florerende bedrijven, objecten. Dat is ondoenbaar, zeker door alle kosten die dat met zich meebrengt. Dus het gewoon een onmogelijke opgave."
Gerichte bedreiging
Toch zijn er wel degelijk mensen die met hulp van de overheid beveiligd worden. Hoeveel dat er op dit moment in Nederland zijn, is volgens de veiligheidsexpert moeilijk te zeggen. "Om redenen wordt dat ook niet altijd duidelijk gemaakt."
Maar het is wel uit te leggen wanneer iemand normaal gesproken dit soort persoonsbeveiliging krijgt. "Als de overheid instapt, dan heeft dat meestal te maken met mensen die dan door een beroepsprofiel een extra dreiging hebben. Of dat er sprake is van een direct op die persoon gerichte bedreiging."
Beroep of gedachtegoed
"Bijvoorbeeld bij bepaalde journalisten waarbij de politie uit het criminele milieu een signaal krijgt van: die staat op een 'dodenlijst'", gaat Schaepman verder. "Dan stapt de politie in omdat dat dan ook verder gaat dan de verantwoordelijkheid van de persoon in kwestie." Een ander voorbeeld dat hij noemt, is PVV-leider Geert Wilders. "Die wordt al meer dan 20 jaar elke minuut van de dag beveiligd."
Voordat iemand beveiliging krijgt, wordt er een zogenoemd 'threat assessment' gedaan. Dan wordt er gekeken of die persoon een verhoogd risico loopt vanwege zijn functie, zoals misdaadjournalisten, of vanwege onderwerpen die diegene bespreekt, zoals bijvoorbeeld bij Wilders het geval is.
Eigen verantwoordelijkheid
Onder die 'regels' komen cryptomiljonairs dus niet in aanmerking voor dit soort beveiligers. Maar hoe kunnen ze dan wel zorgen dat ze minder kwetsbaar zijn voor criminelen? "Zeker als mensen vermogend zijn, kunnen ze natuurlijk zelf persoonsbeveiliging inhuren waarbij ze gewoon dag en nacht mensen om zich heen hebben die opletten of er geen bijzondere aspecten in de omgeving zijn."
De oud-rechercheur zegt dat vermogende mensen altijd kunnen overleggen met de overheid om te kijken wat de mogelijkheden zijn. "Om ervoor te zorgen dat men heel goed weet waar de eigen verantwoordelijkheid begint en waar die ook ophoudt. Zodat mensen dus niet het idee hebben van: nou, die overheid regelt dat wel."