Antibiotica in pluimvee
Vandaag begint in Groningen de rechtszaak tegen drie handelaren in illegale antibiotica voor kippen. Zij worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie en riskeren twintig jaar gevangenisstraf.
Dat is niet voor niets, want bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica duiken steeds vaker op in ons vlees. Daar kunnen mensen ook ziek van worden. Sinds enkele jaren worden veehouders dan ook gedwongen om minder antibiotica te gebruiken.
Journalist Chris Klomp doet via Twitter live verslag van de zitting:
Maar hoe gevaarlijk zijn deze ESBL-bacteriën nu echt voor de mens? En is het fokken van kippen zonder antibiotica wel mogelijk? Hoogleraar infectieziekten Marc Bonten wil de broodnodige nuance aanbrengen. Volgens hem doen er veel indianenverhalen de ronde. 'Er vallen echt geen tientallen of honderden doden, laten we alsjeblieft het probleem niet overdrijven'.
Pluimveehouder Jan mindert al jaren het gebruik van antibiotica bij zijn vleeskuikens. 'Maar helemaal zonder gaat pas als de consument daar ook voor wil betalen. En we kiezen in de supermarkt nog steeds massaal voor de goedkoopste kip'.