Hutspot & Hollandse pot
Hoe maak je een goede Hollandse stamppot? Wint die aan populariteit in een land dat steeds meer zoekt naar de Nederlandse identiteit? De jongens van de gestampte pot, waar zijn ze?
Recept voor Klapstuk van Pierre Wind:
- 4 personenIngrediënten:
- 2 tenen schoongemaakte knoflook
- 800 gram klapstuk*
- vleesbouillon
- 2 dl rode wijn
- 3 blaadjes laurier
- 1 kruidnagel
- peper & zout
- 75 gram blokjes ontbijtkoekBenodigdheden:
- maatbeker
- afvalbakje
- afruimbakjes
- kookpan met deksel
- garde
- ronde steker of kopjeBereidingswijze:
1. Peper en zout naar smaak de klapstuk
2. De klapstuk (met 3 blaadjes laurier, knoflook en 1 kruidnagel) in bruisende roomboter aan beide zijdes bruinen
3. Voeg rode wijn toe
4. Doe dan de vleesbouillon erbij totdat de klapstuk twee vingerkootjes onder de oppervlaktevloeistof is verdwenen. Doe een deksel op de pan en laat het geheel 2,5 uur sudderen
5. Haal de klapstuk er uit en bindt het vocht met de blokjes ontbijtkoek tot sausServeertip:
Maak van een portie stamppot naar eigen keuze een 'taartje': bekleed een ronde steker (of kopje) met beetgaar gekookte dunne lange plakjes winterwortel. Vul de steker dan op met de stamppot en serveer erop de de klapstuk. Garneer met spiraalchips van aardappels (leg op vetvrij papier flinterdunne 6 plakjes niet gewassen rauwe aardappel ietwat overlappend op elkaar zodat er een streng ontstaat. Gaar de streng 40 seconden in een magnetron van 1700 W. Haal de streng van het papier en rol het over het handvat van een houten spatel tot spiraal. Nu frituren tot goudgele chips)
* Met Klapstuk wordt het vlees bedoeld dat afkomstig is van de klaprib of dunne borst in het voorvoetgedeelte van de koe.