Onafhankelijk onderzoek naar 'Irak'
Er wordt een onafhankelijke commissie ingesteld om de steun die Nederland gaf aan de inval in Irak te onderzoeken.
Voormalige president van de Hoge Raad Willibrord Davids wordt gevraagd een commissie te vormen. Vorige week beweerde de vroegere Amerikaanse onderminister Richard Armitage dat de VS Nederland wel degelijk om militaire steun had gevraagd en dat er een verband bestaat tussen de steun van Nederland aan de Amerikaanse inval in Irak in maart 2003 en de benoeming later dat jaar van Jaap de Hoop Scheffer tot secretaris-generaal van de NAVO.
Balkenende vindt dat er een enorme dynamiek is ontstaan in de beeldvorming over dit onderwerp. De vragen stapelen zich op. ,,Het gevaar is dat we een verbrokkeld geheel krijgen'', zei Balkenende. Volgens hem begint alle aandacht voor de kwestie-Irak bovendien de economische crisis en de aanpak daarvan te overschaduwen. ,,Als we op deze manier doorgaan kan het ten koste gaan van andere zaken'', zei de premier.
De premier wil ,,volstrekte helderheid'' krijgen over alle vragen die er zijn. Het onderzoek is volgens hem bedoeld om op een onafhankelijke manier klaarheid te brengen in deze gevoelige zaak, waarover verdeeldheid bestaat. ,,Dit is een poging om alles in perspectief te zetten.''
Volgens de premier hebben het kabinet en de Tweede Kamer destijds een zuivere en integere afweging gemaakt. Er valt volgens hem niets te verbergen.
De premier zei desgevraagd dat hij afgelopen weekend zelf, in overleg met beide vicepremiers, het besluit heeft genomen voor dit onderzoek. Hij rekent op draagvlak bij de coalitiepartijen.
Balkenende hoopt dat het onderzoek voor 1 november klaar is. De commissie krijgt volgens hem inzicht in alle documenten en mag met iedereen spreken. Het kabinet zal zich in afwachting van de commissie onthouden van beschouwingen en oordelen over de kwestie.