De discussie steekt al jaren de kop op, maar woedt nu heftiger dan ooit: Zwarte Piet roept bij zowel voor- als tegenstanders heftige emoties op. Nu de traditie sinds afgelopen zaterdag op de radar van de Verenigde Naties staat, lijkt de beer volledig los. 

Verene Shepherd, de voorzitter van de werkgroep van de Verenigde Naties die het Sinterklaasfeest gaat onderzoeken, gooide gisteren nog eens olie op het vuur door te stellen dat het hele feest moet worden afgeschaft, omdat het een verwijzing naar de slavernij is. Een meerderheid van de leden van het EenVandaag Opiniepanel is het daar niet mee eens, bleek gisteren uit onderzoek. En toch lijkt er onder Antillianen en Surinamers de wens te bestaan om het uiterlijk van Zwarte Piet te veranderen omdat het een stereotype is.

Het debat lijkt inmiddels ontspoort. 'Nederland moet stoppen met het Sinterklaasfeest omdat Zwarte Piet een terugkeer is van de slavernij', zie mensenrechtenonderzoeker Shepherd gisteren. Daarop kwam een ware hype op gang: de 'Pietitie' voor Zwarte Piet gaat richting de miljoen 'likes' op Facebook en heel Nederland lijkt er een (felle) mening over te hebben. 

Waarom raakt deze discussie ons zo? Zijn we bang voor het verdwijnen van het traditionele kinderfeest, dat met een deel van onze geschiedenis te maken heeft? Heeft het met onze Nederlandse identiteit te maken en zijn we bang dat ons iets wordt afgepakt? 

In EenVandaag onder meer Henri Beunders, hoogleraar Geschiedenis van Maatschappij, Media en Cultuur aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarnaast Mark Walraven, directeur van het Ostadetheater. Walravan schreef in 2009 een theaterstuk over Zwarte Piet en racisme. Ten slotte ook trendwatcher Adjiedj Bakas. Hij vindt dat Nederland niet racistisch is en dat er voorzichtig met die term moet worden omgesprongen. Hij signaleert twee oorzaken voor de ophef: er wordt Nederland een 'eigen' feest afgenomen en we hebben collectief goede herinneringen aan het kinderfeest.

Kijk hier nog eens de reportage van gisteren terug:

audio-play

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.