Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) heeft van zes tot zeven grote moskeeën signalen ontvangen dat daar tijdens de ramadan overnacht zal worden. Door de avondklok is het voor moslims niet mogelijk om na het laatste gebed nog naar huis te gaan.
De ramadan is dit jaar van 13 april tot 12 mei. Tijdens de ramadan wordt na zonsondergang, als het vasten verbroken mag worden, uitgebreid gegeten. Familie en vrienden komen dan samen.
Draagvlak neemt af
Het is de tweede keer dat de ramadan plaatsvindt in coronatijd. Vorig jaar ging het goed, vertelt bestuurslid Saïd Bouharrou van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Maar hij ziet het draagvlak voor de maatregelen dit jaar afneemt. Vooral nu er per dag maar één persoon langs mag komen, vorig jaar was dat niet het geval. "Dat maakt het extra zuur ten opzichte van vorig jaar."
Demissionair premier Mark Rutte heeft tijdens de persconferentie gisteren aangekondigd dat van 31 maart de avondklok een uur later ingaat. Maar volgens Bouharrou heeft dit weinig invloed op het verloop van de ramadan. "Het laatste gebed in de moskee begint rond 22.30 uur, dan is de avondklok al van kracht. Voor de ramadan maakt het dus weinig uit."
Ernstige zorgen
Over het laatste gebed maakt Bouharrou zich zorgen. Hij heeft signalen gekregen dat er in zes tot zeven grote moskeeën overnacht gaat worden tijdens de ramadan, zodat het laatste gebed in de moskee door kan gaan.
"En het gaat hierbij niet om kleine moskeeën. Ik maak me daar ernstige zorgen over. Als je een hele nacht met zoveel mensen bij elkaar bent, dan komt de veiligheid in het geding." En die veiligheid is belangrijk, vindt Bouharrou. Een situatie zoals die op Urk, waar een grote kerk de coronamaatregelen besloot los te laten, wil hij voorkomen. "Ik denk dat er binnen elk geloof minder draagvlak is voor de maatregelen. Maar dit is een heel slecht voorbeeld. Wij nemen onze verantwoordelijkheid."
Boetes uitdelen lastig
Bouharrou heeft hierover contact opgenomen met het ministerie. Binnenkort volgt er een overleg waarin gesproken wordt over hoe hiermee om te gaan. Maar boetes uitdelen gaat lastig worden, want achter de gesloten deuren van een kerk of moskee kan niet gehandhaafd worden, vertelt hoogleraar Wim Voermans.
"Achter de kerkdeur is er vrijheid van godsdienst. Dat had de wetgeving anders kunnen regelen, maar er is bewust voor gekozen om het op deze manier te doen. Je kan weinig anders doen dan in gesprek gaan."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.