Amber Alert viert het tienjarig bestaan, maar het achter de schermen is het onrustig. Het technische bedrijf Netpresenter, die de waarschuwingsberichten bij een vermist kind uitstuurt, dreigt geen overheidssubsidie meer te krijgen.
De oprichters van Amber Alert zijn bang dat de opsporing van vermiste kinderen hiermee in gevaar komt en spannen een rechtszaak aan tegen de staat.
Zorgen om voortbestaan van Amber Alert
Sinds de start van Amber Alert zijn 25 alerts verstuurd: landelijke waarschuwingsberichten als de politie vreest voor het leven van een vermist of ontvoerd kind. Dit gebeurt via sms-berichten, social media, radio, tv, reclameschermen en snelwegborden. Ook zijn sinds januari 2011 bijna 1000 'Vermist Kind Alerts' verstuurd, meldt de organisatie, die ook claimt dat in 94 procent van alle alerts het vermiste kind gezond en wel werd teruggevonden. "Met een systeem dat zulke successen oplevert, moet je zorgvuldig omgaan", zegt Frank Hoen, een van de oprichters van Amber Alert Nederland en directeur van Netpresenter. Hij maakt zich zorgen over het voortbestaan van Amber Alert, nu het ministerie heeft aangekondigd te stoppen met de geldverstrekking. In de afgelopen zeven jaar kreeg de organisatie ongeveer 8 ton van de staat.
Die subsidie was een noodvoorziening, zegt het ministerie nu. De politie wil het systeem aanbesteden, zodat ook andere commerciële partijen zich kunnen aanbieden om de techniek van het alarmsysteem op zich te nemen. Volgens politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid is dat wettelijk verplicht. In een brief informeerde minister Grapperhaus de Kamer over de aanbesteding.
‘Opsporing vermiste kinderen komt in gevaar’
Frank Hoen is bang dat het opsporen van vermiste kinderen in gevaar komt. "De politie zette ooit Burgernet op, een sms-dienst waarbij voor verdachte of noodsituaties kan worden gewaarschuwd. Het lijkt erop dat ze nu een soort Burgernet 2.0 willen opzetten, waarbij Amber Alert is geïntegreerd. Maar onze organisatie is veel completer dan Burgernet, met een groot, internationaal netwerk."
In 2013 ging Stichting Amber Alert Europe van start, opgericht door politie- en overheidsinstanties uit diverse Europese landen, om ervoor te zorgen dat een Amber Alert niet aan de grens ophoudt. "Een op de vijf vermissingszaken gaan de grens over, zoals laatst baby Hannah, die dankzij Amber Alert werd teruggevonden", zegt Hoen.
Hannah nog zelfde dag gevonden
Baby Hannah werd in februari dit jaar op een parkeerplaats van een supermarkt uit de handen van haar pleegmoeder gegrist. De politie vond haar biologische ouders, eerder uit de rechterlijke macht gezet, nog dezelfde dag samen met Hannah in een Duits vakantiehuisje. "Dat soort netwerken heeft de politie zelf helemaal niet."
De politie en het ministerie benadrukken dat het kinderalert op peil zal blijven en dat Netpresenter gewoon kan meedoen aan de aanbesteding.
'Als het maar verbetering oplevert voor vermiste kinderen'
Hoen vermoedt echter dat de aanbesteding zo is geschreven op de partij waarmee de politie in zee wil gaan en dat hij daarom weinig kans maakt. Hij zegt er 'best mee te kunnen leven als er dingen gaan veranderen aan het Amber Alert'. "Ook als dat betekent dat ik minder in de melk te brokkelen krijg." Maar wat hij in de rechtbank wil bereiken, is dat alles zorgvuldig wordt aangepakt. "Verandering is prima, zolang het maar verbetering oplevert. Niet zo zeer voor mij, maar voor vermiste kinderen."
De aanbesteding heeft geleid tot Kamervragen. Attje Kuijken van de PvdA is bezorgd dat een mooi initiatief om zeep wordt geholpen. De minister liet daarop weten dat de winnaar van de aanbesteding dezelfde kwaliteit moet hebben als Amber Alert.
De zaak van Amber Alert tegen de staat dient op 23 november in Roermond.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.