"Soms kan ik iemand pas na 2 weken zien, omdat de verzekeraar eerst moet stempelen", zegt psychiater en verslavingsarts Bram Bakker over de verslavingszorg in Nederland. Hij ziet het probleem steeds groter worden en luidt daarom de noodklok.

Parlementair journalist Frits Wester sprak gisteravond openhartig over zijn alcoholisme in Jinek. Wester legde in september tijdelijk zijn werk neer om zijn drankprobleem aan te pakken. De afgelopen maanden kickte hij af in een kliniek in Zuid-Afrika.

Wachtlijsten en de zorgverzekering

Maar wat als je niet naar Zuid-Afrika kunt en het moet doen met de Nederlandse verslavingszorg? "De bulk van de mensen komt, als ze zich aanmelden voor behandeling bij de huisarts, bij verslavingszorg en daar liggen enorm veel hobbels", zegt Bakker.

Het Trimbos-instituut zegt dat in Nederland 1 op de 12 mensen overmatig drinkt. Mensen die hulp willen komen terecht in een complexe tak van zorg, zegt Bakker. "De verslavingszorg valt onder de verzekerde zorg." En daar blijft volgens Bakker heel veel liggen. "Er moeten machtigingen af worden gegeven, dus dat de zorgverzekeraar van tevoren toestemming moet geven. Daar blijft echt heel veel liggen."

Stempel

Bakker werkt als psychiater op een detox-afdeling. "Dat is wel de intensive care van de verslavingszorg. Daar gaan mensen dood." Voordat je er wordt opgenomen, moet eerst op de verzekeraar worden gewacht. "Als de huisarts bepaalt dat iemand bij ons moet komen, moet ik eerst minstens 2 weken wachten totdat de zorgverzekeraar de stempel zet. Anders wordt het niet vergoed."

Dan is er ook nog een wachtlijst. Naar eigen zeggen kent Bakker meerdere mensen met een alcoholverslaving die zijn overleden terwijl ze wachtten om in aanmerking te komen voor goede zorg. "Als jij je aanmeldt en zegt: ik drink iedere dag een fles wodka en je hoort dat je nog 3 maanden moet wachten op je eerste gesprek, dan stop je niet in de tussentijd met drinken."

Wat kan er anders

De detox-afdeling moet volgens Bakker dan ook veel hogere prioriteit krijgen. "Als je nergens meteen terecht kunt, zeggen ze: ga maar naar de eerste hulp. Die bepaalt dan of het voldoende ernstig is om daar te blijven. Maar die internist heeft misschien wel mensen die meer recht hebben op dat bed."

Iemand moet dus sneller op een detox-afdeling terecht kunnen. Bij de eerste hulp kan volgens Bakker ook niet de juiste zorg worden geboden. "De oplossing is namelijk altijd: stoppen met gebruiken. Dat doe je op de detox."

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.