Wereldwijd wordt gezocht naar een vaccin tegen het coronavirus. Rusland meldde woensdag dat het samen met China werkt aan een vaccin en Australische wetenschappers lieten weten het virus te hebben nagemaakt.
Ook in Nederland wordt meegedacht en -gewerkt aan het vinden van een vaccin tegen het coronavirus dat enkele weken geleden de kop opstak in China en zich inmiddels ook ver buiten China heeft verspreid.
Aanknopingspunt voor vaccin
Op de afdeling virologie van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht bestuderen wetenschappers het genetisch materiaal van het virus om een aanknopingspunt voor nieuw te ontwikkelen antivirale strategieën, waaronder vaccins.
"Het is een grote internationale samenwerking", laat onderzoeker Raoul de Groot weten. "Dit kun je niet in je eentje bestuderen en ontwikkelen. Het is echt niet zo dat wij nu op eigen houtje en in competitie met anderen werken om maar als eerste een vaccin te ontwikkelen. We weven wereldwijd gezamenlijk aan hetzelfde tapijt. Nieuwe kennis over dit virus wordt zo snel mogelijk gedeeld, zodat iedereen in de verschillende laboratoria wereldwijd er direct mee aan de slag kan."
Kwetsbaarheden van het virus vinden
De Universiteit Utrecht heeft veel ervaring met het bestuderen van coronavirussen en is druk met voorbereidingen om het genetisch materiaal van het virus op mogelijke kwetsbaarheden te onderzoeken. "We werken niet met het hele virus, dat gebeurt alleen in streng beveiligde laboratoria. Wat wij doen is stukken van het virus nabouwen, die op zich niet gevaarlijk zijn, maar waarop we wel kunnen testen hoe we het virus effectief kunnen bestrijden.
Veilig vaccin kost tijd
Een vaccin is echter niet op korte termijn te verwachten, meldt viroloog Ab Osterhaus. "Het kan zomaar een jaar of langer op zich laten wachten. Dat heeft naast de ingewikkeldheid van een virus voornamelijk te maken met de veiligheidseisen. Een mogelijk vaccin moet goed getest worden en dat kost tijd."
Ook een medicijn voor mensen die het virus hebben opgelopen bestaat vooralsnog niet, maar de ontwikkeling daarvan gaat sneller, is de verwachting van Osterhaus.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.