E-mailadressen en wachtwoorden die op straat liggen na een datalek, sociale mediabedrijven die informatie doorspelen aan adverteerders en hackers die inbreken op wifinetwerken. Bedreigingen van onze online privacy halen regelmatig het nieuws. Tweederde (64 procent) maakt zich weleens zorgen over zijn of haar privacy op het internet. Ook vrezen zes op de tien (60 procent) dat hun telefoon, tablet of laptop gehackt kan worden. Dat blijkt uit een gewogen peiling van EenVandaag, uitgevoerd onder 20.000 mensen.
Met alle actualiteiten in ons achterhoofd begrijpt ethisch hacker Sanne Maasakkers deze zorg, maar die kun je volgens haar grotendeels wegnemen door bewust met je privacy om te gaan en wat technische aanpassingen te doen. Ze heeft daarvoor drie praktische tips.
Verbeter je wachtwoordgebruik
De helft (51 procent) van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan behoorlijk vaak hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor verschillende accounts. Nog eens een kwart (24 procent) doet dat af en toe. Als het gaat over de sterkte van wachtwoorden denkt een op de vijf (22 procent) dat hun wachtwoorden makkelijk te kraken zijn.
Maasakkers: “Het hergebruiken van een wachtwoord op verschillende plekken is echt onveilig. Als er een lijst met wachtwoorden uitlekt, kunnen mensen met slechte bedoelingen meerdere accounts hacken.” Ze zegt daarom per online account beter een uniek, sterk wachtwoord te kunnen kiezen. Het gaat er vooral om dat je wachtwoord minstens veertien tekens heeft in plaats van heel veel verschillende karakters. Je kunt bijvoorbeeld ook een wachtwoordzin gebruiken.
De grote hoeveelheid wachtwoorden die je tegenwoordig nodig hebt zijn onmogelijk allemaal te onthouden. Maasakkers: “Je kunt daarom een wachtwoordmanager nemen. Dat is een digitale kluis waarin je de wachtwoorden van verschillende accounts op kunt opslaan. Zo hoef je nog maar één sterk wachtwoord te onthouden om bij de rest te kunnen komen.” Een kleine groep (15 procent) deelnemers aan het onderzoek geeft aan hier al gebruik van te maken. De ruime meerderheid (78 procent) niet.
Een derde (33 procent) lijkt het gebruik van een wachtwoordmanager niet veiling. Nog eens een derde (31 procent) twijfelt hierover. “Je denkt natuurlijk ‘dan heeft een hacker maar één wachtwoord nodig om bij de rest te komen’,” zegt Maasakkers. “Maar je maakt het inbreken bijna onmogelijk door te kiezen voor een tweestapsverificatie: én een heel sterk wachtwoord én als extra beschermingslaag een code via je telefoon ontvangen om in te loggen."
Gebruik je gezond verstand
Phishing e-mails verschijnen met regelmaat in onze inbox. Door middel van persoonlijk aangeschreven berichten of e-mails die lijken te komen van bekende bedrijven, proberen fraudeurs persoonlijke informatie te ontlokken. Wanneer je op zo’n nepmail reageert, kunnen ze bijvoorbeeld dingen op jouw kosten aanschaffen of je bankrekening plunderen. Een op de tien (10 procent) deelnemers aan het onderzoek twijfelt of ze zulke phishing e-mails herkennen en denken dat ze er misschien weleens in zouden kunnen trappen.
Maasakkers tipt: "Als je een rare e-mail ontvangt van een organisatie of persoon die je niet kent, klik er dan niet op. En als je niet weet wat je ermee aan moet, vraag dan aan iemand die er verstand van heeft om mee te kijken. Schakel die expert ook in als je bang bent dat je op iets verkeerds hebt geklikt, maar vergeet niet eerst de internetverbinding te verbreken.”
Installeer de laatste updates
In het onderzoek geeft de helft (56 procent) van de deelnemers aan niets te verbergen te hebben. Bij het doorvragen naar welke informatie mensen wel openbaar willen maken of liever niet willen delen, komt naar voren dat we meer voor onszelf willen houden dan we in eerste instantie denken. Vooral informatie over onze financiën, ons surfgedrag op het internet en gezondheid, willen we bijvoorbeeld niet met de hele wereld delen. Om de kans te verkleinen dat hackers via je telefoon of computer tóch bij deze informatie komen, heeft Maasakkers een laatste tip: “Zorg er dan ook altijd voor dat je de meest recente software update op je apparaat installeert. Doe je dat niet, dan kunnen er kwetsbaarheden in je apparaat zitten waar hackers maar al te graag gebruik van maken.”
Meer tips en onderzoeksresultaten over privacy worden op 15 oktober gepresenteerd bij De Privacytest, om 20.25 op NPO3.
Lees hier de rapportage
Aan het onderzoek, gehouden van 27 september tot en met 1 oktober, deden 20.658 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen.
Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslagvan de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur, gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.