We hebben het gemerkt tijdens de hittegolf: huizen worden snel warm en koelen langzaam af. Je kunt naar een airco grijpen voor koelte, maar die is niet erg goed voor het milieu. Zo zorg je op een milieuvriendelijke manier dat je binnen niet zit te zweten.
Volgens projectleider koeltebeleid Jan Engels van het Klimaatverbond Nederland is het vooral belangrijk de zon buiten de deur te houden als er weer hittegolf aanbreekt. "Zodra zonlicht het glas raakt, wordt het omgezet in warmte. Je voelt zelf het verschil als je in de zon zit op een terrasje in de buitenlucht, of achter een ruit."
Zonwering, bomen en gordijnen
Daarom moeten we zoveel mogelijk zonwering gebruiken, zegt Engels. Je kunt gebruikmaken van good-old valschermen, blinds en louvre luiken: een soort luxaflex aan de buitenkant. Zo houd je de zon buiten, en krijgt je huis minder kans om op te warmen.
Waarom dan niet gewoon de gordijnen dichtdoen? "Het helpt een beetje, maar de grootste stap is al gezet doordat het licht het glas voorbij is, dan wordt het al warm binnen. Door buitenzonwering komt het licht niet voorbij het glas, en dat is wat je wil om het koel te houden. Ook een boom aan de zuidkant van het huis kan helpen zonlicht tegen te houden."
Ramen open in de nacht
Ook goede isolatie helpt tegen warmte volgens Engels. Maar die goede isolatie zorgt er tegelijkertijd voor dat warmte moeilijk weg kan als die eenmaal binnen is, en jij zit te zweten. Wat doe je als je huis eenmaal opgewarmd is? "Overdag de ramen dicht, en 's nachts open. Zet alles zoveel mogelijk tegen elkaar open, zodat het gaat trekken", zegt Engels.
Hij beseft zich dat dit niet in alle huizen makkelijk is. "Als je bijvoorbeeld alleen ramen aan één kant hebt, of op de begane grond woont en het niet veilig voelt 's nachts de ramen open te zetten. Doe dan de ramen om 7 uur in de ochtend een uurtje open, ook dat helpt."
Airco slecht voor milieu
Veel mensen grijpen in de hitte naar een airco, maar als je wilt letten op het milieu, is dat geen goede optie. "Vooral de mobiele airco's gebruiken in verhouding veel stroom. En daarbij moet een losse slurf naar buiten, waardoor je een raam open hebt en warme lucht binnenkomt. Ook verplaats je met een airco de warme lucht naar buiten, dan warmt de stad of woonwijk dus op."
Daarnaast zijn airco's niet milieuvriendelijk door broeikasgassen in de gebruikte koelmiddelen. "Airco's horen goed gerecycled te worden, als dit niet gebeurt komen die gassen vrij. Als we willen dat het minder warm wordt, moeten we niet door airco's broeikasgassen laten vrijkomen en warme lucht van binnen naar buiten verplaatsen."
'We bouwen nog zoals 50 jaar geleden'
Geen airco dus, maar wat dan wel? Volgens Engels is de ultieme tip voor een warme slaapkamer een ventilator aan het plafond. "Deze beweegt langzaam en gebruikt daardoor minder energie, maar zorgt wel voor flinke beweging van lucht. Deze zijn beter dan losse tafelventilatoren, want die produceren zelf ook warmte door het snelle draaien."
Ook vindt Engels dat we kritisch moeten kijken naar onze manier van huizen bouwen. "We houden geen rekening met een veranderend klimaat. We bouwen in essentie nog zo als we 50 jaar geleden deden. In de winter hoeven we tegenwoordig minder te stoken en in de zomer willen we het huis juist koeler. Er zijn al systemen voor seizoensopslag die bijvoorbeeld zomerwarmte kunnen vasthouden om die warmte in de winter te gebruiken. Daar worden nu al projecten mee gedaan, maar dat komt over 5 of 10 jaar echt op de markt."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.