Niet alleen in de Verenigde Staten worden kiezers via Facebook politiek beïnvloed. De door het bedrijf Cambridge Analytica in opspraak geraakte technieken worden ook in Nederland toegepast. Politieke partijen maken namelijk gretig gebruik van 'microtargeting', het doelgericht campagne voeren op basis van individuele kenmerken: "Je moet ook wel. Partijen die niet aan microtargeting doen, redden het niet", aldus Frank van Dalen, van kennisbureau de politieke academie.

Van Dalen is door politieke partijen in te huren om te helpen bij de campagne. Door middel van ‘big data’ houdt hij politieke voorkeuren per postcode bij. "Zo kan ik per wijk zien of het als partij zin heeft om daar campagne te voeren,” aldus Van Dalen.

audio-play
Pieter Jan Hagens wordt live 'getarget' door Frank van Dalen

Behalve op postcodegebied, kijkt hij ook naar bijvoorbeeld religie, type woning en gezinssamenstelling. "Die vormen, zoals wij het noemen, het kiezers DNA. Veel mensen vragen ook naar het huisdier of de kleur auto van iemand, maar die hebben geen invloed op de politieke keuze en nemen wij dus niet mee in onze data."

KIJK & LEES OOK:

Clichés blijken niet waar

Het cliché is dat VVD stemmers in grote huizen wonen en de PvdA-achterban vooral uit allochtonen bestaat. Maar dat is een misverstand, volgens Van Dalen. "Uit onze big data blijkt dat dit sterk varieert per gemeente. In Amsterdam zal je bijvoorbeeld zien dat GroenLinks-kiezers in de duurste huizen wonen."

Nadat potentiële stemmers zijn gevonden, is het een koud kunstje om ze met je campagnefilmpje te bereiken. Van Dalen: "Via Facebook kan je kenmerken als gender, postcodegebied en religie gewoon invullen. Facebook verspreidt je boodschap vervolgens op de tijdlijn van de mensen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.