Ze worden gezien als dé oplossing tegen de acute woningnood: flexwoningen. Maar het Planbureau van de Leefomgeving waarschuwt vandaag: zet er niet te veel van neer, want de meeste mensen willen er helemaal niet wonen. Hoe zit het? "Ze zijn hard nodig."
"De realiteit is dat het tekort nu al zo'n 400.000 woningen bedraagt en dat aantal loopt op. Dus je hebt gewoon een flexibele schil nodig." Dat zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft.
Alternatief
Daarmee doelt Boelhouwer op woningen van zo'n 20 tot 50 vierkante meter, die snel gebouwd en geplaatst kunnen worden en er voor maximaal vijftien jaar staan.
"Flexwoningen zijn veredelde containerwoningen. Daar wonen mensen relatief kort. Dat is ook de bedoeling. Het is een alternatief als je snel een huis nodig hebt."
Tijdelijke oplossing
Toch bedraagt de gemiddelde woning in Nederland zo'n 120 vierkante meter. Bouw dus niet te veel kleine flexwoningen, waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vandaag. Flexwoningen kunnen weliswaar tijdelijk de wooncrisis ontlasten, maar volgens het PBL is het effectiever als overheden en ontwikkelaars rekening houden met de echte woonwensen van de Nederlander.
En die zijn volgens het adviesorgaan duidelijk. Veruit de meeste Nederlanders willen een woning van 51 vierkante meter of groter. Slechts 2 procent van de Nederlanders wil wonen 'in een microwoning van minder dan 30 vierkante meter'. Voor woningen tot 50 vierkante meter is dat maar 9 procent van de Nederlanders.
In Amsterdam proberen ze het
"Mensen willen natuurlijk het liefst in één keer in de ideale woning komen." Dat ziet ook Marjolein Cazemier van woningcorporatie Ymere in Amsterdam. Ze is aanwezig bij de oplevering van 67 flexwoningen in Amsterdam-Noord.
"Maar zoveel woningen hebben we helaas niet, dit is een eerste stap. Deze woningen zijn wat kleiner, dat klopt, maar dit zijn nog steeds woningen tussen de 31 en 45 vierkante meter."
Woningen weer verhuizen
Volgens hoogleraar Boelhouwer bestaat alleen het gevaar dat woningen door de huidige omvang van de woningcrisis uiteindelijk langer blijven staan dan de bedoeling is. "We hebben dit trucje in Nederland vaker uitgehaald, na de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld. Toen was er ook acute woningnood en zijn er veel tijdelijke woningen gebouwd. De Wielewaal in Rotterdam is een bekend voorbeeld, die woningen hebben er veel langer gestaan dan de bedoeling was."
Volgens Cazemier blijven de woningen inderdaad na de 15 jaar dat ze blijven staan beschikbaar. "Dan pakken we deze woningen op en dan zetten we ze op een andere tijdelijke locatie of misschien wel een definitieve locatie. Dus deze woningen, die blijven gewoon voor huurders beschikbaar, alleen toevallig op een andere plek."
Ministerie benadrukt belang van flexwoningen
Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening erkent in een reactie dat mensen de voorkeur geven aan een grotere woning. Maar ze benadrukken ook dat met name starters baat kunnen hebben bij een flexwoning. "Mensen die na verloop van tijd doorstromen naar een grotere woning, laten weer een flexwoning achter voor mensen die snel een woning nodig hebben," aldus het ministerie. "Flexwoningen bieden ook de mogelijkheid om in te spelen op veranderingen in de woningmarkt. Door de inzet van flexwoningen ontstaat als het ware een flexibele schil om schommelingen in vraag en aanbod beter op te kunnen vangen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.