De boeren maken zich zorgen om de toekomst en stonden daarom met tractor op het Malieveld te protesteren. En ook ziekenhuispersoneel legt het werk stil. Toch zijn er studenten die nog heel bewust voor deze beroepen kiezen.
Isa uit Haaksbergen groeide op tussen de koeien en wil het niet anders. Later wil ze graag ook weren op de boerderij. Ze studeert nu Dierwetenschappen aan de Universiteit van Wageningen, maar gaat elk weekend terug naar de boerderij in haar geboorteplaats. "Als ik dan thuis kom, ga ik altijd eerst even bij de koeien kijken."
Nog steeds een droombaan
Ze vindt het jammer dat de landbouw onder vuur ligt vanwege de stikstofproblemen. Ondanks alles blijft ze vasthouden aan haar droombaan. "Ik weet niet of het verstandig is, maar ik heb er zoveel energie in zitten en haal er ook veel energie uit. Dus als ik later wat anders ga doen, krijg ik spijt, denk ik."
Ook de studenten van de opleiding Verpleegkunde uit Amsterdam hebben geen twijfels. "Mensen zijn heel dankbaar als je aan hun bed staat. Ik vind het het mooiste beroep dat er bestaat", zegt MBO-studente Sofie. Na deze studie kunnen de studenten nog doorstuderen of een specifieke richting kiezen. "Daardoor hebben we ook genoeg kansen."
Hard werken
Dat het hard werken is in de zorg horen de studenten zelf ook. "Ik hoor ook wel van andere collega's tijdens mijn stage dat ze daarmee te maken hebben. Dan zitten ze bijvoorbeeld met een burn-out thuis, maar ik ben daar zelf niet bang voor," zegt studente Roxanne. "Het is nog steeds een heel mooi beroep en ik vind dat mensen daar wel meer bij stil mogen staan, hoe bijzonder het is."
Isa vindt het naar dat de landbouw in haar ogen zo benadeeld wordt. "Het klopt wel dat we qua stikstof de grootste uitstoot geven, maar we hebben er ook al de meeste energie in gestoken om dat te verminderen." Dat er verbeterpunten zijn ziet ze zelf ook in, maar, zegt ze: "Wat hier in Nederland wordt geproduceerd is wel de top van de wereld. Daar mogen we trots op zijn."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.