Op de bodem van de Oosterschelde ligt 30 miljoen kilo munitie uit de Tweede Wereldoorlog. "De risico's zijn nihil", zegt het Ministerie van Defensie. "Een tikkende tijdbom", zeggen experts.

Net buiten de haven van het Zeeuwse plaatsje Zierikzee ligt het Gat van Zierikzee, een onderwaterput van 60 meter diep. Het is de grootste munitiestortplaats van Nederland. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog werd hier 30 miljoen kilo aan ongebruikte landmijnen, handgranaten, kogels, ontstekers en ander oorlogstuig in gekieperd.

Jarenlange discussie

De discussie over het opruimen van deze militaire dumpplaats woedt al jaren. In 2013 maakte EenVandaag er al een reportage over, er werden zelfs Kamervragen gesteld, maar er veranderde niks. De explosieven liggen nog altijd op de bodem van de Oosterschelde. Maar er moet nu écht een besluit worden genomen, vinden de Zeeuwen.

Lees ook

De mijnen en granaten worden namelijk steeds instabieler in het zoute zeewater. En dan is het ontploffingsgevaar niet eens het grootste probleem. Door het doorroesten kunnen gevaarlijke stoffen als fosfor en DNT uit de explosieven lekken. Als die fosfor aanspoelt en in contact komt met zuurstof, vat het vlam. En de stof DNT is zwaar kankerverwekkend en een groot gevaar voor de gezondheid, zeker in een gebied met veel mosselbanken.

Veilig? Onzin!

Defensie en Rijkswaterstaat controleren het gebied iedere paar jaar en noemen de situatie veilig. Onzin, volgens explosievendeskundige Frank Barink. "Als het veilig is, waarom mogen we er dan niet overheen varen? Waarom mag je er dan niet ankeren, of vissen, of duiken? Als het veilig is, moet dat toch allemaal kunnen?"

Barink hoopt dat de overheid eindelijk met een oplossing komt. Hij krijgt bijval van Margo Lemson, fractievoorzitter van de VVD Schouwen-Duivenland. Zij wil dat de gevolgen van de munitiestortplaats "tot op de bodem wordt uitgezocht." Op 12 mei gaan de betrokken partijen om de tafel om te zien welke vervolgstappen genomen moeten worden.

audio-play
TV-repo: Munitiestortplaats Oosterschelde

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.