De meeste mensen maken zich zorgen over hun pensioen nu de nieuwe pensioenwet is aangenomen door de Eerste Kamer. Mensen tegen hun pensioenleeftijd aan hebben de meeste zorgen.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 33.000 leden van het Opiniepanel. Het zit ze vooral niet lekker dat de hoogte van de pensioenen samenhangt met de situatie van de economie.

info

De nieuwe pensioenwet in het kort

  • Het huidige pensioenstelsel bestaat uit één grote spaarpot waar werkenden geld inleggen en gepensioneerden geld uit uitgekeerd krijgen. Jongeren betalen zo mee aan het pensioen van ouderen.
  • Het nieuwe stelsel wordt individueler: iedereen spaart voor zichzelf. De premie staat vast, maar de uitkering niet. De hoogte van de pensioenuitkering wordt gekoppeld aan de economische situatie. Daardoor kan de uitkering in goede tijden sneller stijgen, maar in slechte ook sneller dalen dan nu.
  • Mensen tussen de 40 en 55 ondervinden nadeel van de invoering van dit nieuwe stelsel. Zij betaalden aan het begin van hun carrière voor mensen die aan het eind van hun carrière zitten. Maar als zij zelf aan het eind van hun carrière komen, betalen nieuwe generaties niet voor hen. In het nieuwe stelsel spaart iedereen voor zichzelf.
  • Zo ontstaat er een 'pensioengat' van rond de 60 miljard euro. In het pensioenakkoord is afgesproken dat deze groep daarvoor gecompenseerd wordt. De hoogte van die compensatie is nog niet bekend.

Gokken met geld

Veel panelleden maken zich er zorgen over dat de hoogte van de pensioenen onder de Wet toekomst pensioenen wordt gekoppeld aan de economische situatie van dat moment.

Ze gebruiken het woord 'gokken' en vrezen dat het slecht kan aflopen. "Het voelt voor mij alsof iemand anders met mijn zuurverdiende centen naar het casino gaat", vertelt iemand. "Ik moet maar hopen dat het goedkomt!"

Zorgen over pensioenwet

'Wat staat me te wachten?'

Deelnemers tussen de 55 en 65 jaar, de groep die tegen de pensioengerechtigde leeftijd aanzit, maken zich het meeste zorgen (63 procent).

Panellid Ronald Nijenhuis uit Zaandam is een van hen. Hij weet niet goed wat hem te wachten staat. "Ik krijg over een half jaar pensioen, maar kan eigenlijk nergens vinden wat er nu precies gaat gebeuren." Daarnaast maakt hij zich er zorgen over dat een politicus als Pieter Omtzigt het nieuwe stelsel niet steunt. "Als hij zegt dat het oude stelsel beter is, ga ik helemaal twijfelen."

Voor alle leeftijden onduidelijk

Ronald Nijenhuis is lang niet de enige die twijfelt. Wat het pensioenstelsel precies gaat betekenen, is voor een ruime meerderheid (70 procent) onduidelijk. Dat geldt voor mensen in alle leeftijdscategorieën, van jongeren tot mensen die zelf al met pensioen zijn.

De meerderheid (67 procent) heeft zich nog niet verdiept in het nieuwe pensioenstelsel. Sommigen weten daardoor helemaal niet hoe het werkt.

Weet je wat de nieuwe pensioenwet betekent voor jou?

Wel verdiept

Maar ook mensen die zich wél hebben verdiept, weten nog niet wat de gevolgen zijn. Soms zorgt dat tot frustratie. "Ik heb zelf informatie gezocht op het internet en via de politieke debatten. Ik heb ook een brief van het pensioenfonds gehad", zegt iemand.

"Maar wat het nu precies betekent voor mijn pensioen wordt nergens duidelijk. Ik weet alleen dat ik nog wel pensioen krijg, maar dat dat plotseling veel minder kan worden."

Jongeren weinig geïnteresseerd

4 op de 10 (39 procent) panelleden zeggen zich op korte termijn helemaal niet te gaan verdiepen in wat de nieuwe wet voor hen gaat betekenen.

Vooral jonge mensen zijn dat niet van plan: 53 procent van hen heeft geen interesse in de pensioenregels. "Mijn pensioen is nog zo ver weg. En het gaat nog heel vaak veranderen voordat ik er recht op krijg", voorspelt een panellid.

audio-play
Bekijk hier hoe panelleden Ronald en Urvin kijken naar de nieuwe pensioenwet
audio-play
Charlotte Nijs presenteert de resultaten van het onderzoek.
info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 29 mei tot en met 1 juni 2023. Aan het onderzoek deden 32.912 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor 6 variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 80.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.