Na 16 jaar komt er een einde aan het tijdperk Angela Merkel. Maar wie kan in haar voetsporen treden nu zij populair is bij 84 procent van de bevolking? Het zijn deze 5 mannen die de meeste kans maken op het bondskanselierschap.

Markus Söder

Markus Söder

Officieel zegt deze minister-president van Beieren dat hij helemaal geen kandidaat is. Toch maakt hij volgens Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut de meeste kans om Merkel op te volgen. Dat Söder een Beier is, is meestal geen voordeel bij de rest van de Duitse kiezers, maar volgens Jürgens is hij net niet Beiers genoeg en daarmee toch acceptabel voor de rest van Duitsland. "Hij is voor FC Nürnberg en niet voor Bayern München, en hij is niet katholiek maar protestants. Dat maakt hem ook voor de rest van Duitsland een acceptabele kandidaat."

Söder staat bekend om zijn flamboyante carnavalskostuums, en zijn grote ambities. Volgens Han ten Broeke van het Haags Centrum voor Strategische Studies lachte heel Duitsland hem uit, omdat hij van Beieren een ruimtevaart-hoofdstad wilde maken. "Dat is hem wel gelukt." Officieel voert Söder (nog) geen campagne, maar hij probeert zich nationaal en internationaal wel in de kijker te spelen door bijvoorbeeld als minister-president van Beieren Joe Biden te feliciteren met zijn verkiezingswinst.

Jens Spahn

Jens Spahn

Ook Spahn is officieel geen kandidaat. Al is van hem wel bekend dat hij serieus nadenkt over het bondskanselierschap. Hij is gezondheidsminister en door zijn breed gesteunde aanpak van de coronacrisis is zijn populariteit naar grote hoogte gestegen. Hij is de enige die in de buurt komt van de populariteit van Merkel, die volgens een laatste peiling de goedkeuring van 84 procent van de Duitsers heeft.

Jens Spahn is de jongste van alle kanshebbers. Hij heeft een soort bondje gesloten met de hierna genoemde Armin Laschet. Als Laschet de nieuwe voorzitter wordt van het CDU, zou hij Spahn naar voren kunnen schuiven als bondskanselierskandidaat.

info

Zo wordt de bondskanselier gekozen

Op zaterdag 16 januari kiest het CDU, de partij van Merkel, een nieuwe voorzitter. Normaal gesproken zou die voorzitter ook meteen de bondskanselierskandidaat zijn. Deze keer is dat echter heel onzeker omdat alle kandidaten voor het partijvoorzitterschap, Norbert Röttgen, Armin Laschet en Jens Spahn, niet populair genoeg zijn.

Daarom kan er de komende maanden een spannende strijd ontstaan om wie dan wel de bondskanselierskandidaat voor het CDU mag worden, en dan is de kans groot dat Markus Söder of Jens Spahn op het toneel verschijnt. De verkiezingen in Duitsland zijn op 26 september. Volgens de huidige peilingen is de kans heel erg groot dat het CDU opnieuw de bondskanselier mag leveren.

Armin Laschet

Armin Laschet

Laschet is samen met de hierna genoemde Merz en Röttgen wél officieel kandidaat voor het partijvoorzitterschap en daarmee ook voor de positie van bondskanselier. Hij is minister-president van Noordrijn-Westfalen, een Duitse deelstaat met ongeveer net zoveel inwoners als Nederland. Laschet kent Mark Rutte en spreekt ook Nederlands.

Armin Laschet is naar verluid de favoriet van Merkel en wordt gezien als de kandidaat die het meest staat voor de voortzetting van Merkels beleid. Omdat het in Noordrijn-Westfalen niet goed gaat met de aanpak van het coronavirus, is Laschet flink gedaald in populariteit. Daarom wordt getwijfeld of hij bij de verkiezingen in september als bondskanselierskandidaat genoeg stemmen zou kunnen krijgen.

Friedrich Merz

Friedrich Merz

Merz is volgens Han ten Broeke de oude rivaal van Merkel. Hij staat voor de conservatieve vleugel van het CDU en is bijvoorbeeld kritisch op het vluchtelingenbeleid van Merkel. Volgens Duitsland-kenner Hanco Jürgens ligt Merz heel goed bij de basis van het CDU, maar bij de rest van de Duitse kiezers minder. "De kiezer zoekt meer een middenfiguur", aldus Jürgens.

Norbert Röttgen

Norbert Röttgen

Er ontstond verbazing toen hij zich in de strijd om het CDU-voorzitterschap mengde. Röttgen werd gezien als echte outsider die niet veel kans maakte, maar door zijn stevige campagne moet hij toch serieus genomen worden als kandidaat. Voor de Europese Unie zou Röttgen een aanwinst zijn, want hij heeft veel buitenlandervaring. Momenteel is hij voor het CDU de woordvoerder op het gebied van buitenlands beleid.

audio-play
Bekijk hier de reportage over de kandidaten die Merkel kunnen opvolgen en de gevolgen die dat mogelijk voor de EU heeft.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.