De toekomst van millennials in de Verenigde Staten is bar slecht. Hoge studieschulden, geen vaste banen, maar flexbaantjes, moeilijk een woning krijgen en een huis kopen zit er al helemaal niet in.

Begin deze maand verscheen er in de Huffington Post een deprimerend, maar mooi vormgegeven verhaal van Michael Hobbes (35). De journalist schetst in zijn longread hoe millennials in Amerika van alle kanten worden ‘genaaid’.

Millennials are Screwed is hier te lezen

In de VS zijn millennials hun schamele inkomen kwijt aan de huur van hun woning. Om een voorbeeld te geven: in 1970 verdiende 90% van de dertigers meer dan hun ouders op dezelfde leeftijd. Inmiddels is dit nog maar 50%, met als gevolg dat men langer bij hun ouders blijft wonen. Baanzekerheid is er bijna niet, ziektekosten stijgen, hoge studieschulden en als het eindelijk tijd is voor je pensioen is deze niets meer waard. Een hele generatie gaat het, volgens Hobbes, de komende jaren heel moeilijk krijgen.

Millennials in Nederland hebben het minder slecht dan in Amerika, maar van financieel geluk is geen sprake. De toekomst is erg onzeker. Dat ondervinden ook Eline en Alex. Een studieschuld van 40.000 euro baart Alex zorgen en volgens Eline wordt haar generatie "gewoon genaaid." 

audio-play
Twee millennials, Alex en Eline, over hun studieschuld. Volgens Eline wordt haar generatie "gewoon genaaid."

Minder vast en meer flex

De arbeidsmarkt voor millennials is veranderd. Begin 2000 was er een kleine 'minicrisis', maar de echte kredietcrisis kwam in 2008. In de jaren 80 en 90 kreeg de helft van de werkenden nog een vast contract. Door de crisis werd deze gehalveerd. Had je vóór de crisis nog een kans van 30% na een jaar een vast contract te krijgen, in 2013 is dit gedaald naar 18%. Flexcontracten hebben de afgelopen vijftien jaar een vlucht genomen volgens Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt. "De overheid heeft bepaald dat er minder vast, maar meer flex moet komen. En daar hebben werkgevers gretig gebruik van gemaakt. En daar stonden weer weinig zekerheden tegenover. Bedrijven investeren alleen in mensen met een vast contract."

Millennials zijn armoedzaaiers

Uit onderzoek van het toonaangevende Credit Suisse blijkt dat millennials veel minder vermogen hebben opgebouwd dan mensen uit generatie X (1965-1979). Als millennials eenmaal aan het werk zijn, dan wacht er een karig pensioen. Het IMF heeft uitgerekend dat het staatspensioen in 2060 op nog slechts 20% van het laatst verdiende loon ligt. Nu is dat nog 35%. Sparen is dus het devies. En daar moet jij als millennial nu al mee beginnen, bevestigt ook hoogleraar Wilthagen. "De pensioenvoorziening voor millennials is erg onzeker. Sommige branches hebben niet eens meer een pensioenfonds of je krijgt je pensioen uitgekeerd bij je maandelijkse salaris. Het is dus allemaal erg onzeker." 

Weten hoe je goed moet sparen? CNN Money geeft tips hoe je dit het beste kunt doen.

Veel stress onder millenials

Er is geen groep die zoveel stress ervaart als millennials. Het EenVandaag Opiniepanel heeft onderzoek gedaan onder 2000 millennials. Driekwart (76%) van hen geeft aan veel stress te hebben. Bij de oudere generaties is dat nog niet eens de helft (45%). Veel millennials hebben hoge verwachtingen van hun professionele en privé-leven. Zo vindt 86% het belangrijk een liefdesrelatie voor het leven te vinden, 50% verwacht in hun carrière op te klimmen tot de hoogste positie binnen hun sector en 54% denkt bovenmodaal te gaan verdienen. 

Kijk ook onze explainer:

audio-play
Explainer millennials

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.