Ziekenhuizen zetten meer in op pijnbestrijding en geven steeds makkelijker zware pijnstillers. Gevolg is een toename van verslaving aan zware medicijnen. Tussen de 100 en 200 mensen per jaar overlijden hieraan. "Er moet iets gedaan worden."

Minister Bruins van Volksgezondheid heeft een plan opgesteld en bindt met onder meer de Inspectie gezondheidszorg én het Openbaar Ministerie de strijd aan tegen medicijnverslaving. Doel is mensen bewust te maken van de gevaren, maar ook de illegale handel wordt aangepakt.

Makkelijk geven van pijnstillers

"Pijnbestrijding is een speerpunt geworden van ziekenhuizen", constateert Ruud Coolen van Brakel van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik, een onafhankelijk instituut dat zich buigt over de kwaliteit, veiligheid en betaalbaarheid van geneesmiddelen.

En hij bedoelt dat niet positief. "Het gaat gepaard met het gemakkelijker geven van almaar zwaardere pijnstillers". Wellicht is dat voor de patiënt een prima oplossing, maar Coolen van Brakel ziet ook de negatieve kanten van de zware pijnstillers. Door zware pijnstillers kan de patiënt verslaafd raken.

info

Het gebruik van zware medicijnen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. In 2008 hadden zware pijnstillers als oxycodon, fentanyl, morfine en buprenorfine bij elkaar opgeteld 230.000 gebruikers. In 2018 is dat aantal gestegen naar 730.000.

Tussen de 100 en 200 doden per jaar

De afgelopen 10 jaar zijn de ziekenhuizen steeds meer gaan inzetten op pijnbestrijding, vertelt Ruud Coolen van Brakel. "We zijn sneller gaan behandelen voor pijnklachten en zwaardere middelen gaan inzetten." En patiënten worden sneller naar huis gestuurd om daar te genezen. Bij het verlaten van het ziekenhuis blijft de pijn helaas niet achter. De zware middelen gaan dus mee naar huis. En als ze op zijn artsen geneigd herhaalrecepten snel uit te schrijven, waardoor het risico op verslaving toeneemt

Jaarlijks overlijden tussen de 100 en de 200 mensen per jaar, een triest resultaat van de verslaving aan zware middelen. En het kan volgens Coolen van Brakel nog erger. "Er moet iets gedaan worden. In de Verenigde Staten overlijden jaarlijks duizenden mensen aan medicijnenverslaving. Als we niet ingrijpen gaan we die kant op", stelt hij. "We hebben het niet over paracetamol. Fentanyl bijvoorbeeld is veel sterker dan heroïne."

audio-play
Robbert raakte verslaafd aan Oxycodon

Lees ook

Illegale handel via internet

Een deel van het plan de minister Bruins van Volksgezondheid om het gebruik van zware pijnstillers aan te pakken bestaat uit het bewustmaken van de gevaren door voorlichting zoals op de site opiaten.nl. Ook scherpt hij de richtlijnen in de zorg aan en komer er afspraken over verantwoord voorschrijven.

Maar ook de illegale handel via internet wordt aangepakt. Verslaafde oud-patiënten die geen medicijnen meer via de reguliere weg krijgen proberen het op een illegale manier. Om deze illegale handel bloot te leggen te gaan wil minister Bruins een team samenstellen dat bestaat uit vertegenwoordigers van de Inspectie van de Gezondheidszorg en het Openbaar Ministerie. Momenteel heeft de overheid totaal geen kijk op de medicijnhandel dat zich vooral op het darkweb afspeelt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.