De verwachtingen voor het komende jaar zijn bij veel mensen niet al te hoog. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 23.000 leden van het EenVandaag opiniepanel. De meeste deelnemers (62 procent) verwachten dat het de komende maanden slechter zal gaan met de Nederlandse economie. Slechts 6% denkt dat het beter zal gaan.

Dat is een groot verschil met een jaar geleden. Toen was de verwachting dat Nederland over de ergste economische dip heen was: één op de drie mensen dacht dat het toen beter zou gaan, en maar 18% dacht dat 2011 economisch een slechter jaar zou worden.

Eigen portemonnee

Ook over de eigen financiele situatie denken mensen niet postief: bijna de helft (45 procent) verwacht het de komende tijd financieel slechter te gaan krijgen. Het vertrouwen in Europa en de koers van de euro mag dan laag zijn, bijna niemand verwacht een terugkeer naar de gulden. 82 procent verwacht dat we in december 2012 gewoon nog met euro’s betalen.

‘Kabinet Rutte blijft’

De deelnemers verwachten niet alleen dat de euro blijft, ook het kabinet Rutte blijft volgens 51 procent heel 2012 in het zadel. 40 procent verwacht wél dat het kabinet valt voor het einde van het jaar.

Europees Kampioen?

2012 wordt een belangrijk sportjaar, met een Europees Kampioenschap en de Olympische Spelen in Londen. Maar ook hier zijn de verwachtingen voor Nederland niet al te hoog. Eén op de tien deelnemers denken dat Oranje het Europees Kampioenschap voetbal gaat winnen. De meeste mensen denken wél dat het Nederlands Elftal de groepsfase overleeft.

Olympische Spelen

Nederland behaalden in Peking 16 medailles. Slechts 18 procent denkt dat ons land ditmaal meer dan 16 medailles gaat behalen. De meeste mensen denken dat de Olympische ploeg 10 tot 15 medailles wint.

Prominenten die komen en gaan

Beatrix gaat niet aftreden, is de verwachting van de respondenten. Onze vorstin blijft volgens 63 procent ook in 2012 gewoon staatshoofd. Louis van Gaal wordt géén directeur van Ajax, denkt 50 procent (15 procent denkt van wel). En dit jaar zijn er verkiezingen in Amerika, maar Obama blijft volgens onze deelnemers (52 procent) gewoon president. 35 procent denkt dat een republikeinse kandidaat Obama gaat verslaan. Tenslotte verwacht 47 procent van de deelnemers dat Job Cohen dit jaar vertrekt als partijleider van de PvdA. Van de PvdA-stemmers is dit 36 procent. 20 Procent van de mensen verwacht dat Maxime Verhagen zich terugtrekt als CDA-leider.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 23.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaatsvan 23 december 2011 tot 2 januari 2012. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.