De één krijgt 'm wel, de ander niet: een boete en een strafblad voor het overtreden van de coronamaatregelen. En dat is niet alleen lastig voor degene aan wie de boete wordt uitgereikt, maar ook voor degene die de boete uitdeelt.
Politie en boa's hebben al meer dan tienduizend boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de coronaregels houden. Maar volgens woordvoerder Marleen Oldenhave van de Veiligheidsregio's heeft het samenscholingsverbod hier en daar vage trekjes. De regels zijn overal gelijk, maar elke regio heeft eigen mogelijkheden in de uitvoering. "Hoe er mee wordt omgegaan is een zaak van de veiligheidsregio's zelf", zegt ze in de Volkskrant.
Meestal eerst een waarschuwing
Boa's, die veelal als eerste op de plek van een overtreding zijn, hebben het lastig. Voor de normale burger is het al moeilijk om te doorgronden wat nu wel of niet mag, zij moeten voortdurend afwegen: boete of geen boete? "Voor ons is het een moeilijke tijd, je ziet de frustratie toenemen bij mensen die beboet worden", vertelt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond.
Jongeren van 13 tot en met 17 jaar betalen 95 euro boete, voor volwassenen is de boete 390 euro. "Het aantal coronadoden daalt en mensen worden ook door het weer gemakzuchtiger." Kuin geeft toe dat handhaving soms verschilt. Zo delen politieagenten meestal eerst een waarschuwing uit. "Bij ons verschilt dat per geval. Een landelijke lijn zou uitkomst bieden. Wat het ook lastig maakt, is dat de regels steeds veranderen. Dat heeft ook tijd nodig voor gewenning bij mensen", zegt Duin.
Naar de rechter
Een deel van de beboete mensen stapt naar de rechter, omdat ze het er niet mee eens zijn. Een van hen is Marcel Kersten. Zijn 15-jarige dochter Isa zat samen met twee vriendinnen aan een picknicktafel op een grasveld te kletsen. Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) die langskwam, schreef zonder waarschuwing een boete uit.
De reden: een afspraak met drie personen geldt als samenkomst en samenkomsten zijn verboden. Het kostte 95 euro per persoon. "Mijn dochter stuurde me een appje, dus ik ben er meteen naartoe gegaan", zegt Marcel Kersten. De boa was er nog toen hij aankwam. "Ik sprak hem aan en wees hem erop dat de meiden netjes meer dan anderhalve meter uit elkaar zaten. Maar hij begon meteen met allerlei artikelen uit het strafrecht te strooien. Meer dan twee is een samenscholing."
Regelgeving 'discutabel'
Advocaat Justin Kötter spreekt van willekeur bij de handhaving van de regels. "Mensen komen in verzet en maken bezwaar tegen boetes", zegt Kötter. Inmiddels heeft hij al 21 zaken lopen, die voor zo'n 90 mensen staan. "Daarvan is er maar één iemand die zegt van tevoren te zijn gewaarschuwd. De rest is zo op de bon geslingerd."
Kötter noemt de regelgeving 'discutabel'. "Er wordt gehandhaafd op 'noodverordening'. Maar de coronacrisis duurt nu wel erg lang. Zo lang dat het eigenlijk niet meer kan. Daarom is Den Haag ook bezig met spoedwetgeving." Kötter hoort van agenten dat ze minder druk zijn door het ontbreken van evenementen. "Ik zou zeggen: ga veel meer de straat op, ga het gesprek aan, leg uit wat de regels zijn."
Nog altijd boos
Kersten is nog altijd boos over de gang van zaken. "Ik ben keurig en netjes gebleven, maar heb wel gezegd: 'ik hoop dat je lekker kunt slapen vannacht'."
Hij belde met de politie en de gemeente, die beide aangaven dat ze het handelen van de boa 'wel vreemd en erg snel' vonden. De boete is nog niet binnen, maar zodra die binnenkomt zal Kersten beroep aantekenen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.