Tien jaar geleden deed de smartphone zijn intrede. En nu, anno 2017, kunnen we niet meer zonder. Maar wat doet de smartphone met ons brein? Of ons seksleven? Samen met Wouter van Noort, techjournalist van NRC, onderzoekt EenVandaag in drie afleveringen de mooie en minder mooie kanten van altijd maar online zijn.
Jongeren hebben vandaag de dag hun mobieltje steevast in de hand. Het is een generatie geworden die communiceert via het scherm. Twintig jaar geleden was dit nog ondenkbaar.
Smartphone verboden in de klas
Het Antoon Schellenscollege in Eindhoven heeft een drastisch besluit genomen. Geen mobieltjes meer in de klas, maar veilig opgesloten in de kluisjes van de leerlingen. "Ik vind het maar saai", zegt een van de leerlingen. "In de pauze kan ik nu geen spelletje meer spelen." Tom Paulusse, docent bij het Schellenscollege, vindt het een zwart/wit maatregel, maar noodzakelijk. "We doen het uiteindelijk voor de veiligheid van de kinderen. De maatregel om geen smartphones meer toe te laten in de klas is een goede geweest. Er wordt niet meer gefilmd en geappt op onze school. Zo worden de kinderen niet afgeleid en dat is een belangrijke keuze."
Depressie van je smartphone?
Volgens techjournalist Wouter van Noort verschijnen er de laatste tijd zorgwekkende onderzoeken over jongeren en het gebruik van de smartphone. "Dit zijn met name Amerikaanse onderzoeken. Jongeren worden depressief, eenzaam en gestresst van hun smartphone. De onderzoekers stellen zelfs dat er een generatie van zombie's ontstaat." Mediapsychologe Elly Konijn staat kritisch tegenover deze onderzoeken. "Dit zijn allemaal correlatieonderzoeken. Is het nou de smartphone die tot depressie leidt of zijn deze mensen depressief waardoor ze hun smartphone zoveel gebruiken. Als je kijkt naar de grotere overzichtsstudies dan zijn deze conclusies eigenlijk helemaal niet zo duidelijk."
Maar in hoeverre beinvloedt de smartphone het gedrag van jongeren? Mediapsychologe Elly Konijn heeft daar onderzoek naar gedaan. "Het gedrag op de smartphone is vergelijkbaar met ons normale leven, maar de impact heeft consequenties. Jongeren zijn geneigd emotioneel en impulsief te reageren op alles wat binnenkomt. Dat past binnen de leeftijdsfase."
Seksualiteit
Met de komst van de smartphone is er ook datingapp Tinder gekomen. Het woord sexting, het stiekem online plaatsen van seksfilmpjes, gebeurt steeds vaker en de toegang tot online porno is groter geworden. Heeft dit invloed op de seksualiteit van jongeren? Volgens Onderzoeker Hanneke de Graaf van het Rutgers kenniscentrum voor Seksualiteit kan dit een rol spelen. "Een van de zes jongeren heeft hun sekspartner online ontmoet. De meerderheid doet dit op school of via werk." Maar er is wel een duidelijke trend te zien volgens Rutgers. "Deze trend is niet direct aan de smartphone te koppelen,maar we vermoeden wel dat het een rol kan spelen. Jongeren beginnen later aan seks en volwassenen hebben minder vaak seks. Dit kan te maken hebben met de komt van internet en de aandacht dat het vraagt van jongeren en volwassenen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.