Het besluit van de gemeente Den Haag om geen vergunning te verlenen voor de vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen zorgt voor onbegrip bij buurtbewoners. Vrijwilligers en de gemeente staan tegenover elkaar. "En de oplossing is niet eenvoudig."
Het was vorige week meerdere nachten raak in Duindorp. Relschoppers braken het dorp af en in een paar dagen tijd werden meer dan 30 aanhoudingen verricht. Een deel van de arrestanten was minderjarig.
'Achteraf is opheffen vreugdevuren geen oplossing'
"Dit had al veel eerder moeten worden opgepakt", zegt beleidsmediator Marc Rijnveld. Hij houdt zich bezig met conflicten van publieke partijen. "Dit heeft een hele lange historie en de oplossing is niet eenvoudig. Eigenlijk liep het vorig jaar natuurlijk al uit de hand. Vorig jaar werd al onderzocht of we de problemen in de klauwen konden houden", zegt Rijnveld, zelf ook Hagenees.
Maar, wat voor een soort conflict is dit nu? Ondanks dat Rijnveld zelf niet betrokken of benaderd is bij dit conflict, spelen volgens hem emotie en elkaars waarden een grote rol. "En dat vraagt om een andere aanpak. Het gaat om begrip kweken voor elkaar." Maar dat is met het afschaffen van de vreugdevuren niet gebeurd. "We kunnen dus ook wel constateren dat dat geen goede oplossing was."
'Dit gaat naar een crisis toe'
In plaats van wederzijds begrip lijkt het erop dat de partijen juist meer tegenover elkaar komen te staan. Burgemeester Johan Remkes zegt namelijk dat er harde maatregelen komen, zoals bijvoorbeeld een avondklok of gebiedsverboden. Ook kan het zijn dat relschoppers voor de kosten van schade moeten opdraaien.
Als Rijnveld de adviseur van de burgemeester was geweest, had hij hem dit niet geadviseerd. "Nee, dit is natuurlijk echt een escalatie en dit gaat naar een crisis toe. Dat kun je natuurlijk op je klompen aanvoelen. Het wordt alleen maar erger."
Geen tijd meer
De jaarwisseling komt intussen steeds dichterbij. Wat kan Duindorp nu nog doen zodat beide partijen weer door één deur kunnen? "Dat is een hele goede vraag. Heel eerlijk gezegd denk ik dat de tijd nu te kort is om nog iets te kunnen doen."
En dan de burgemeester volgens Rijnveld niet anders dan de situatie zoveel mogelijk handhaven. "Er is nog wel aan de vrijwilligers gevraagd om een ander feest te organiseren voor oud en nieuw, maar die willen dat ook niet meer." Om met mediation alle partijen weer door een deur te krijgen, is veel meer tijd nodig. Dat gaat voor de aankomende jaarwisseling niet meer lukken.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.