Het motief van Cho Seung-hui, de massamoordenaar van Virginia, wordt steeds raadselachtiger. Tussen de twee moordpartijen in stuurde de dader een pakket met foto's, videofilmpjes en een verklaring aan het Amerikaanse tv-station NBC. Wat bezielde Cho en was dit te voorkomen? En hoe komt iemand zo ver? En wat stond er te lezen in de door hem geschreven toneelstukken?

NBC heeft de foto's en video's die Cho stuurde op haar website geplaatst. De dader van de massamoord in Virginia poseert onder meer met vuurwapens, een hamer en een mes. Op een van de foto's houdt hij zelfs een wapen tegen zijn hoofd. In een verklaring liet Cho Seung-hui weten: "Ik had dit niet hoeven doen. Ik had weg kunnen gaan". Hij stelde dat hij "het" niet voor zichzelf deed, maar "voor zijn kinderen, voor zijn broers en zusters" die zouden worden gemolesteerd.Lees ook het weblog van verslaggeefster Floor Bremer.

NBC heeft het materiaal ter beschikking gesteld aan de federale recherche FBI, die de gegevens analyseert. Bij het bloedbad maandag heeft Cho 32 mensen doodgeschoten op het terrein van de technische universiteit van Blacksburg. Daarna pleegde hij zelfmoord. De politie en het universiteitsbestuur hebben flinke kritiek gekregen omdat pas bij het begin van het tweede schietincident alarm werd geslagen. Woensdagochtend kwamen er bij universiteitsvoorzitter Charles Steger dreigementen binnen. Tijdens een persconferentie later op de dag maakten de autoriteiten bekend dat er in 2005 tot twee keer toe door vrouwen was geklaagd over Cho Seung-Hui. Agenten hadden daarop een gesprek met de student die vervolgens ook gesprekken voerde met een lokale psycholoog. De vrouwen dienden geen offciële aanklacht tegen hem in.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.