Met een mooi paasweekend voor de deur, kan het aanlokkelijk zijn om een duik in open water te nemen. Maar pas op! Het water is nog verraderlijk koud en bij een sterke stroming kan zelfs een ervaren zwemmer in de problemen raken.

Vorig jaar moest de Reddingsbrigade 274 keer uitrukken om een zwemmer in nood te helpen. In 93 gevallen ging het om een levensbedreigende situatie. Gemiddeld verdrinken jaarlijks 80 mensen. Hoewel vaak mensen zonder zwemdiploma in de problemen raken, kunnen ook mensen mét een diploma moeilijkheden krijgen in het water. Uit recent onderzoek van de Hogeschool Windesheim blijkt namelijk dat je zwemmen ook kunt verleren.

Zwemvaardigheid neemt na tijdje af

Reden voor de Nationale Raad Zwemveiligheid om de komende maand mensen op te roepen hun eigen zwemvaardigheid te testen. In zwembaden in het hele land kun je vanaf woensdag meedoen aan een 'zwemchallenge'. Ook al heb je al je zwemdiploma's, het is net zoals bij je rijbewijs: als je lang niet zwemt, kan het best zijn dat je niet meer zo handig bent in het water als je denkt.

Bij de 'zwemchallenge' herhaal je onderdelen van de test die je af moet leggen om een zwemdiploma te krijgen. Een instructeur kijkt mee en kan aanwijzingen geven op welke punten je nog kunt verbeteren. "Zwemveiligheid is afhankelijk van de omstandigheden. Als je weet dat je kunt terugvallen op je zwemvaardigheid, blijf je rustig en is de kans op overleven veel groter", zegt woordvoerder Marjolein van Tiggelen van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Tijdens een zwemchallenge herhaal je de eisen voor een zwemdiploma, zoals zwemmen door 'het gat'.

Ga niet alleen het water in

De Reddingsbrigade ziet steeds vaker mensen in de problemen komen in het water. "Als Nederlanders zijn we al snel tevreden over wat we kunnen. Maar als het water koud is, geeft dat veel onverwachte problemen", zegt lifeguard Bon Koelman van de Reddingsbrigade.

Koelman adviseert, als je wilt gaan zwemmen, om goed het weer en de wateromstandigheden in de gaten te houden en alleen te gaan zwemmen als je een goede conditie hebt. En alcohol vergroot de kans op ongelukken. Een belangrijke tip van Koelman is om niet alleen het water in te gaan. Mocht je in een noodsituatie terechtkomen, kan iemand je beter te hulp schieten.

info

Wat te doen als je een drenkeling in het water ziet?

De Reddingsbrigade begrijpt de neiging om hulp te willen verlenen als er iemand in de problemen is, maar adviseert om niet zelf een reddingsactie te ondernemen als je daar niet voor getraind bent en de omstandigheden niet goed kent. Anders kan de situatie verergeren doordat er nog iemand in de problemen komt.

Tips van de Reddingsbrigade:

  • Blijf rustig en denk aan je eigen veiligheid.
  • Houd de drenkeling en diens locatie goed in de gaten en geef aan dat u hulp inschakelt.
  • Alarmeer de professionele hulpdiensten via 112.
  • Werp een drijfmiddel naar de drenkeling.
  • Kijk om je heen of je iets voorhanden hebt zoals bijv. een plastic bal, plastic tas, luchtbed, reddingsboei om naar de drenkeling toe te werpen.
  • Als het echt niet anders kan en je bent zelf fit genoeg, ga dan pas het water in om de drenkeling te helpen. Als je gedronken hebt, of als je weet dat je snel kramp krijgt, kun je beter het water niet ingaan.
  • Als je wel het water ingaat, moet je in elk geval zeker weten dat iemand je heeft gezien en weet dat je bezig bent met het redden van een drenkeling. Mocht je zelf in de problemen komen door een sterke stroming, probeer dan niet zo snel mogelijk de kortste weg naar het strand te zwemmen, maar laat je meesleuren door de stroom, ook al kom je dan verder in zee terecht. Van daaruit kun je dan vaak rustig terugzwemmen.
  • Ten slotte benadrukt de Reddingsbrigade: Denk altijd aan je eigen veiligheid!

Bron: Reddingsbrigade

audio-play
Tv-reportage EenVandaag: "Overschat niet je zwemvaardigheid"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.