14 oktober 2010. Drukte bij Paleis Noordeinde. Na maanden van onderhandelen wordt een nieuw kabinet gepresenteerd. Het eerste Kabinet Rutte, een minderheidskabinet van VVD en CDA gedoogd door de PVV, gaat met de koningin op de foto. Het premierschap van Mark Rutte begint.

Belast met een zware economische crisis die opgelost moet worden begint Rutte (Den Haag, 14 februari 1967) aan zijn baan als premier. Met de slogan "zeker nu" stelt Rutte zijn kabinet als doel de overheidsfinanciën weer op orde te brengen. Om dat te bewerkstelligen plant hij flinke bezuinigingen: 18 miljard euro moet worden omgebogen.

Rutte, oud-geschiedenisstudent aan de Universiteit Leiden, is de eerste liberale premier sinds 1918 en de eerste van VVD-huize. Het is een gevolg van de verkiezingsoverwinning die hij behaalde: de VVD haalde op 9 juni 2010 onder zijn leiding 31 zetels en werd de grootste partij.

Het was een voorlopige kroon op het werk van de liberaal, die voorafgaand aan zijn premierschap vanaf 2006 fractievoorzitter van de Tweede Kamer was geweest. Rutte was leider geworden na een hevige interne verkiezing tussen hem en toenmalig minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk. Met 51,5 procent van de stemmen won Rutte, die op dat moment nog staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap was, de interne machtsstrijd. Na veel onenigheid zette Rutte Verdonk in september 2007 uit de fractie.

Tijdens zijn premierschap bleef de goedlachse Rutte populair: de VVD bleef het goed doen in de peilingen en ondanks felle kritiek vanuit sommige sectoren waarop werd bezuinigd, bleef het maatschappelijk draagvlak voor de coalitie intact.

Tijdens de Algemene Beschouwingen van 2011 kwam het tot een aanvaring tussen de premier en gedoogpartner Geert Wilders van de PVV en werden de eerste scheurtjes in de samenwerking zichtbaar. Toen bleek dat de Nederlandse economie niet snel zou aantrekken, maakte Rutte bekend dat hij met het CDA en de PVV weer om de tafel zou gaan zitten om een nieuw bezuinigingspakket te bespreken.

Toen de PVV na zeven weken de stekker uit dit zogenoemde Catshuisoverleg trok, zag Rutte zich genoodzaakt het ontslag van het kabinet aan de koningin aan te bieden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Vrijwel direct daarna maakte de VVD bekend dat Rutte de lijsttrekker tijdens de verkiezingen van 12 september zou zijn.

Over de VVD:

Opgericht: 1948

Aantal zetels: 31

Positionering: economisch-liberaal

Grootst: 38 zetels(1998-2002)

Kleinst: 16 zetels (1971-1972)

Partijprominenten: Frits Bolkenstein, Hans Wiegel, Gerrit Zalm

Website: www.vvd.nl

Klik hier voor het verkiezingsprogramma.

Klik hier voor de kandidatenlijst.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.