Franca Overtoom is grensrechter. Vrijdag staat ze langs de lijn bij de Jupiler League-wedstrijd tussen Telstar en Jong Utrecht. En dat is bijzonder, want het is pas de derde keer in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal dat een vrouwelijke grensrechter actief zal zijn in het betaalde mannenvoetbal. Overtoom treedt in de voetsporen van Nicolet Bakker, die in 2011 haar debuut maakte en in die van Sjoukje de Jong. Zij was in 2001 de eerste vrouwelijke grensrechter in het betaald voetbal.
Sjoukje de Jong is al vele jaren actief als scheidsrechter en grensrechter. De liefde voor voetbal zat er al vroeg in: vanaf haar achtste voetbalde ze al. In 1995 werd ze scheidsrechter. "Vanaf dat moment is het eigenlijk best snel gegaan." Al snel was ze klaar voor de volgende stap: het betaalde voetbal. Bij de KNVB informeerde ze naar de mogelijkheden en na een intensief traject en zware conditietesten maakte ze in 2001 haar debuut als grensrechter bij de wedstrijd Go Ahead Eagles tegen VVV-Venlo.
'Blessure was een drama'
Helaas was het avontuur van korte duur, na twee wedstrijden moest De Jong afhaken door een blessure. "Dat was voor mij echt een drama. Ik ben een sportvrouw in hart en nieren dus dat ik door een blessure moest afdruipen, was echt een teleurstelling. Ik ben daarna niet meer op dat niveau terug gekomen. Ik kreeg wel de kans, maar na twee wedstrijden kreeg ik bergen met publiciteit en kritiek over me heen."
De druk werd voor De Jong te veel. "Iedereen heeft een mening over een beslissing die je maakt en of die goed of fout is. Natuurlijk maak ik wel eens fouten, maar dat is menselijk. Ik hou altijd in mijn hoofd: ik maak minder fouten dan een voetballer."
Sjoukje de Jong: vrouw in een mannenwereld
De Jong vervolgde haar carrière als scheidsrechter bij amateurwedstrijden. Dat ze een vrouw in een mannenwereld was, heeft ze nooit als een nadeel gezien. "Ik heb er gewoon zelf nooit zo'n punt van gemaakt. Ik geloof wel dat mannen mij minder snel uitschelden dan een mannelijke scheids. Maar als ik een fout maak, dan is het ook zeker terecht dat ze daar wat van zeggen. Als ik er sta weten ze dat ik het kan, anders had wel iemand anders de wedstrijd gefloten."
Toch lijkt er iets te zijn dat vrouwen niet aantrekt in deze vorm van het voetbal. Er zijn ontzettend weinig vrouwen die vlaggen of fluiten tijdens wedstrijden. "Het is gewoon moeilijk te doorbreken. Je ziet dat er steeds meer aandacht komt voor voetballende vrouwen, maar voetballende scheidsrechters blijven achter bij het aantal voetballende meisjes en vrouwen. Het wordt toch nog heel erg gezien als een mannenwereldje." Een campagne die De Jong een aantal jaar geleden voerde om meer vrouwen aan het vlaggen en fluiten te krijgen heeft niet écht gewerkt. "Ik sprak in dat jaar zo een 500 tot 600 dames, die veel enthousiasme toonden voor de regels en de sport, maar er zijn misschien twee vrouwen geweest die daarna zijn gaan fluiten."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.