De rivier de Lek heeft een zeldzame gast: bij de Utrechtse plaats Vianen is een zonnende zeehond gespot. Dat zeehonden zó ver een rivier inzwemmen is bijzonder en levert het dier dan ook veel aandacht op.

In 2011 zwom er ook al een zeehond op dezelfde plek: Lekkie, die misschien wel uitgroeide tot de bekendste zeehond van het land. De zeehond hield de gemoederen flink bezig: iedereen wilde een glimp van het dier opvangen.

Verdronken in de rivier

Een verkiezing, georganiseerd door RTV Utrecht, moest beslissen wat voor naam de zeehond moest krijgen. De namen Nozem, Joost, Seabert en Viano, werden het allemaal niet. De naam die wél bij inwoners van Utrecht in de smaak viel was Lekkie.

Na een paar weken herhaaldelijk gespot te zijn op verschillende plekken langs de rivier, verdween de zeehond een tijdje van de rader. Een maand nadat hij voor het eerst was gezien, werd Lekkie dood teruggevonden door een wandelaar. Onderzoek van zeehondencentrum Pieterburen, wees erop dat Lekkie was verdronken: waarschijnlijk nadat hij verstrikt was geraakt in een net.

Lekkie overleefde zijn avontuur in rivier de Lek in 2011 niet.

'Kans op dood door de mens groter in rivier'

Dat is volgens Sander van Dijk van zeehondencentrum Pieterburen precies het gevaar wanneer een zeehond in onze rivieren terecht komt. "De kans dat een zeehond in contact komt met menselijke invloeden is in een rivier veel groter dan in de zee." Lekkie vangen voordat het fout ging, was eigenlijk ook geen optie, zegt van Dijk. "Zeehonden zijn enorm snel. Daarnaast moet je hem dan gaan opjagen, wat uiteindelijk veel stress oplevert voor het dier."

En dat is onnodig, want zo vertelt van Dijk, zeehonden kunnen prima overleven in zoet water. "Zout water is iets beter voor hun huid en ogen, maar in zoet water kunnen ze, mits ze genoeg ruimte en rust krijgen, ook genoeg voedsel vinden. Daarnaast hebben ze de weg ernaartoe gevonden, dus de weg terug vinden ze ook wel."

Blijf op afstand

Ook de huidige zeehond zal goed in de gaten gehouden worden door vrijwilligers van Pieterburen. Aan nieuwsgierige mensen die op zoek gaan naar de zeehond wordt dezelfde oproep gedaan als in 2011: blijf op afstand. "Zeehonden hebben een hoge aaibaarheidsfactor, maar ze kunnen heel hard bijten als je ze aanraakt."

Van Dijk hoopt dat de zeehond zijn weg naar de zee veilig terugvindt. Op het moment dat zeehonden moeten gaan paren hebben ze een partner nodig en die vinden ze niet zo snel in de rivier.

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.