Het zal je maar gebeuren: je gaat van werk naar huis met de trein van Hilversum naar Lelystad. Er is die avond chaos op het spoor door werkzaamheden op andere trajecten. Jouw trein is ineens overvol en de 3 treinen daarna ook. Toch instappen?

"Laat hem echt gaan", reageert viroloog Ab Osterhaus meteen. Het is namelijk helemaal niet uitgesloten dat je in een drukke trein met mondkapje op besmet kan worden. "Het heel dicht bij elkaar staan op het tussenstuk is een groot risico."

Incidenten volgens NS

Woensdagavond waren de trein rondom Almere overvol. Door werkzaamheden en een gestrande trein reden er minder treinen. Daardoor stonden mensen erg dicht op elkaar. En niet in 1 trein, maar in de 3 treinen daaropvolgend op hetzelfde traject ook. Het zijn volgens de NS incidenten. Toch sluit de NS andere incidenten met drukke treinen niet uit.

Momenteel reizen er nog altijd meer mensen met de trein dan tijdens de eerste coronagolf van maart en april. Toen waren er 80 procent minder in- en uitchecks, nu zijn dat er ongeveer 60 procent. Dat blijkt uit cijfers van Translink, uitgever van de ov-kaart.

Toch in een overvolle trein gestapt?

Aangeraden wordt dus om niet in zo'n drukke trein te stappen, maar dat advies bleek woensdagavond niet iedereen op te volgen. Elke keer bleven er maar een handje vol mensen achter op het lege station toen de trein wegreed. Stap je wel in zo'n drukke trein, dan vindt viroloog Osterhaus je je gezondheid echt goed in de gaten moeten houden. "Ben je erin geweest, wees alert en laat je bij de eerste symptomen testen."

Viroloog Marion Koopmans adviseert de mensen uit de drukke trein, de Coronamelder te downloaden en aan te zetten. Met die app kan iemand die besmet is, andere waarschuwen als hij bij hen in de buurt is geweest. "Ze moeten hem dan wel aanzetten, anders krijgen ze misschien geen waarschuwing", zegt Koopmans.

Mondkapjes

Grofweg iedereen had gisteravond een mondkapje op in de overvolle trein. Maar Koopmans benadrukt nogmaals dat dat geen vrijbrief is om bovenop elkaar te gaan staan.

"Een mondmasker is meer om de mensen om je heen te beschermen als jij besmet bent met het virus, dan om zelf niet besmet te raken. Het is absoluut geen vervanging voor afstand. De kans op infectie is ietsje lager met mondmasker, maar je bent zeker niet volledig beschermd.", zegt viroloog Marion Koopmans.

Minder drukke treinen verwacht

De overheid adviseert om alleen van het openbaar vervoer gebruik te maken als dat strikt noodzakelijk is. Overigens is het niet altijd gevaarlijk om met de trein te reizen. Als de trein niet druk is, is het risico op besmetting volgens Osterhaus klein. "De algemene richtlijn is anderhalve meter afstand houden. Als je dat kan doen, wordt het risico gewoon klein."

Marion Koopmans verwacht dat het minder druk wordt in de trein: "Dat zou vanaf gisteravond in moeten gaan."

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.