Door het huisartsentekort zitten duizenden mensen, van Enschede tot Rotterdam, zonder vaste huisarts. Er worden meer huisartsen opgeleid dan ooit, maar dat is nog steeds niet genoeg. De Drentse Veendokters hebben een oplossing gevonden.

Aan een grote hijskraan bungelt een gebouw ter grootte van een stacaravan. Het is de nieuwe huisartsenpraktijk van Barger-Compascuum die langzaam wordt neergelaten, een zogenaamde Tiny Practice (kleine dokterspraktijk).

Telefonische consulten

Het gebouwtje is een groot verschil met de huisartsenpraktijk aan huis die de Drentenaren gewend zijn. En het uiterlijk van het gebouw is niet het enige wat verandert voor de inwoners van het dorp.

Patiënten maken nu zelf via internet en het voicemail-systeem hun afspraken, en er zijn meer telefonische consulten dan voorheen. Soms is dat met één van de twee waarnemend huisartsen in Drenthe, maar soms ook met een huisarts die in Amsterdam of Brabant aan de telefoon zit en toegang heeft tot hun dossier. Langskomen op de praktijk wordt steeds minder gewoon.

De Tiny Practice wordt geplaatst.

Dokter met pensioen

De veranderingen zijn noodzakelijk. Toen de dokter van het dorp haar pensioen aankondigde leek het erop dat de dorpsbewoners het zonder huisarts moesten doen. Maar zorgverzekeraar Zilveren Kruis wees de inwoners van Drenthe op een nieuwe werkwijze die in Amsterdam werd ontwikkeld.

Ingeborg Bakker is manager praktijkvoering van huisartsenzorg Drenthe. Zij hoopt dat met deze manier van werken een dreigend probleem is afgewend. "Vorig jaar juli was hier een acute situatie, de huisarts zocht al 2 jaar naar opvolging. Toen wisten wij; als dat niet lukt zijn er straks 1.700 mensen in een dorp zonder huisarts terwijl de praktijken in de omgeving al bomvol zitten. Toen hebben wij samen met Zilveren Kruis gezegd dat we gaan zorgen dat die mensen zorg houden."

info

Huisartsentekort

'In zorg houden' is tegenwoordig makkelijker gezegd dan gedaan. Jonge afgestudeerde huisartsen willen liever een paar jaar als waarnemer aan de slag in plaats van zich te binden als praktijkhouder. Dat brengt personeels-sores met zich mee en je moet altijd beschikbaar zijn.

Daarnaast willen de meeste afgestudeerde huisartsen in deeltijd werken, waardoor een huisarts meestal opgevolgd moet worden door meerdere collega's. Wonen in een landelijk gebied, waar het voor de partner van de huisarts niet makkelijk is om werk te vinden, is ook niet aanlokkelijk. Ondanks de grote hoeveelheid huisartsen die wordt opgeleid is de uitstroom daardoor groter dan de instroom. De helft van de huisartsenpraktijk heeft afgelopen 5 jaar patiënten moeten weigeren (bron: Nivel).

Alternatieven voor ouderwetse huisartsenpraktijk

Het verdwijnen van een dorpsarts is niet alleen een probleem voor de mensen die de huisartsenzorg verliezen, maar ook voor de verzekeraar. Die heeft namelijk een zorgplicht.

Een woordvoerder van Zilveren Kruis laat weten dat zij 'niet kunnen toveren', maar wel steun geven aan alternatieven voor de ouderwetse huisartsenpraktijk.

Lees ook

Online afspraken en e-consults

Ingeborg Bakker legt uit dat Veendokters werkt met een web-app. "Mensen kunnen zelf een afspraak maken of herhaalrecepten bestellen via die app. We hebben geen balie. Als je ons belt dan krijg je een bandje aan de telefoon waarin je moet inspreken waar het om gaat, dan krijg je te horen dat je wordt teruggebeld en hoe laat. Op deze manier kunnen we de assistenten die we hebben, medisch inhoudelijk laten werken."

Ingeborg Bakker voor de Tiny Practice

Bij Veendokters zijn relatief veel telefonische consulten. "We willen patiënten leren dat ze laagdrempelig een terugbel-consult aanvragen. Daarna komt volgens onderzoek 30 procent terug op een fysieke afspraak. Dit heeft dus een enorme trechter-functie."

Beschikbare capaciteit

Een bijzonder aspect van Veendokters is dat patiënten ook een consult kunnen hebben met een dokter die fysiek op dat moment in Amsterdam of Brabant zit. "Onze praktijk is gekoppeld aan die in Brabant, en Amsterdam, die kan ook telefonische consulten doen. Die Brabantse arts belt vanaf ons nummer maar zit in Brabant, hij of zij kan rechtstreeks in het dossier."

"Je maakt dus gebruikt van de beschikbare capaciteit op andere plekken", verklaart Bakker. "Uiteindelijk wil ik hier twee artsen hebben die hier elk 2 dagen per week zijn."

Het is de website, én zelf doen

De oude huisartsenpraktijk aan huis, een garage-achtige uitbouw tegen de gevel, gaat een andere bestemming tegemoet. "De huisartsenpraktijk is geen plek meer waar iedereen kan binnen banjeren; het is de website, én zelf doen."

audio-play
Kijk hier de tv-reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.