Archeologisch onderzoeksproject 'Waterloo Uncovered' zet veteranen in om te helpen bij opgravingen rond de Slag bij Waterloo. De Britse Vicki Haverkate is coördinator van het project en werft zowel veteranen als archeologie-studenten.
Volgens de onderzoekers kijken militairen anders naar een terrein dan geschiedkundigen. Zo bekijken militairen eerst waar ze dekking kunnen zoeken of via welke route een soldaat de tegenstander tegemoet zou treden. Deze manier van kijken kan belangrijke informatie opleveren waar in de grond gegraven moet worden gedaan.
Verwerking van oorlogservaringen
Dit jaar moesten de opgravingen antwoord geven op de vraag hoe dicht de Franse troepen het geallieerde veldhospitaal Mont St. Jean hebben genaderd.Haverkate is sinds 2015 coördinator van 'Waterloo Uncovered'. Zij werd door de Britse initiatiefnemers Mark Evans en Charlie Foinette benaderd om in Nederland steun voor het project te zoeken.
De Britse studeerde archeologie met de twee oprichters van het project. "Toen zij terugkwamen uit hun diensttijd in Afghanistan wilde Mark in de rust van de archeologische opgravingen zijn nare oorlogservaringen uit Afghanistan, verwerken." Volgens Haverkate, die intussen in Middelburg woont, is de verwerking van posttraumatische stress dan ook een belangrijke reden om veteranen bij de opgravingen te betrekken.
Veteranen
Veteraan Stefan Backers heeft meerdere keren in het buitenland gediend, waaronder in Afghanistan en Irak. Hij is een van de tien Nederlandse veteranen die dit jaar heeft meegegraven.
Volgens de oud-militair kan het onderzoek op het slagveld van Waterloo helend werken: "Je probeert een nauwkeurig een stukje raadsel op te lossen. Door de aandacht daarvoor vergeet je even welk letsel je hebt."
Nieuwe inzichten
Volgens Haverkate heeft de samenwerking succes gehad. "Vorige maand werd de grond rondom veldhospitaal Mont Saint Jean onderzocht. Volgens de geschiedenisboeken hebben soldaten van het Britse leger het ziekenhuis heldhaftig verdedigd tegen de Franse aanvallers. Maar opgravingen met de veteranen laten zien dat de Fransen maar heel beperkt toegang hadden richting het veldhospitaal", zegt Haverkate.
"Daardoor was het voor de Engelse soldaten waarschijnlijk veel makkelijker om de Fransen te pakken dan de geschiedenisboekjes ons doen geloven." Haverkate wijst er op dat er ook een knoop is gevonden die van Schotse soldaten is geweest. "Dat betekent dat de Engelse soldaten steun hebben gekregen van Schotten."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.